Her er general Pervez Musharraf på sin første pressekonferanse etter militærkuppet i 1999 hvor han tok makten i Pakistan.  (Foto: AFP)
Her er general Pervez Musharraf på sin første pressekonferanse etter militærkuppet i 1999 hvor han tok makten i Pakistan. (Foto: AFP)

Ni år med Musharraf

Fra militærkupp til selvutnevnt president og bestekompis med USA. Pervez Musharraf har hatt ni begivenhetsrike år som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pervez Musharraf er lederen av de pakistanske militære styrkene som grep makten i et militærkupp i 1999, hvoretter han avsatte den demokratisk valgte statsministeren. Han utnevnte seg selv til president i 2001, og holdt en folkeavstemning i 2002 for å legitimere sitt styre. Etter en rekke politiske grep høsten 2007, som innebar utskiftning av dommerne i høyesterett, fratreden fra det militære og en seksukers unntakstilstand, sikret han sitt fortsatte lederskap.

Født i India
Musharraf ble født 11. august 1943 i Delhi det nåværende India. Han kommer fra en embetsmannsfamilie. Han flyttet med foreldrene sine til Pakistan i forbindelse med at den britiske kolonien ble delt og etterfølgerstatene fikk selvstendighet i 1947. Faren, Syed Musharraf Uddin, gikk inn i den pakistanske utenrikstjenesten og endte til sist opp som utenriksminister. Moren, Zarin, endte opp som embetskvinne i FN-systemet.

Musharraf (Foto: AFP)
Musharraf (Foto: AFP)

I sine memoarer forteller Musharraf at han ble kritisk skadet som tenåring etter et fall fra et mangotre, og han betraktet dette som sin første konfrontasjon med døden.

Militærkuppet
Musharraf gikk inn i den pakistanske hær i 1964, og kjempet i krigene mot India i 1965 og 1971. Han underviste senere ved den militære høyskolen i Quetta og fikk videreutdanning ved Royal College of Defence Studies i London.

Etter å ha hatt flere ledende stillinger i hæren ble Musharraf utnevnt til øverstkommanderende for hæren i 1998 av den daværende statsministeren Nawaz Sharif. Året etter markerte Pakistan seg militært ved å gjennomføre sin første sprenging av kjernevåpen og gå inn i den indiskstyrte delen av Jammu og Kashmir. Kargil-krigen endte med at de pakistanske styrkene, ledet av Musharraf, måtte trekke seg ut på grunn av internasjonalt press.

Nawaz Sharif, tidligere statsminister i Pakistan (Foto: AFP)
Nawaz Sharif, tidligere statsminister i Pakistan (Foto: AFP)

Noen måneder senere, den 12. oktober 1999, forsøkte Sharif å avsette Musharraf mens han fløy hjem fra Sri Lanka. Militæret tok da over makten på flyplassen, slik at generalen kunne lande. De inntok også andre regjeringsbygninger. Deretter ble Musharraf leder, ifølge seg selv motvillig, for nok et pakistansk militærdiktatur.

Etter sterkt internasjonalt press sa Musharraf fra seg stillingen som militær stabssjef den 27. november 2007, og visekommanderende Ashfaq Kiyani overtok stillingen.

Her ser folk Musharrafs avskjedstale på TV i Pakistan 18. august 2008. (Foto: EPA)
Her ser folk Musharrafs avskjedstale på TV i Pakistan 18. august 2008. (Foto: EPA)

Den upopulære presidenten
Musharaff ble først Chief Executive og den 20. juni 2001 president av Pakistan. Selv om han lovet en gradvis tilbakevending til folkestyre, oppløste Musharraf nasjonalforsamlingen i 2002, innførte endringer i grunnloven og ga seg selv retten til å utnevne høyesterettsdommere og militære ledere. Som styringsorgan oppnevnte han Det nasjonale sikkerhetsrådet (National Security Council) med de øverste lederne fra militæret og politikken som medlemmer. I en folkeavstemning i oktober samme år ble Pervez Musharraf valgt som president i fem nye år, men opposisjonen boikottet avstemningen, og under 30 % deltok.

I 2007 tilspisset to konflikter seg for Musharrafs styre, som møtte motstand fra både juridisk og religiøst hold. Den ene striden gjaldt høyesterettsjustitiarius Iftikhar Mohammad Chaudhry, som presidenten prøvde å avsette i mars. Forsøket førte til store protester og demonstrasjoner fra advokater og andre pakistanere. Den andre saken gjaldt den aggressivt islamistiske røde moskeen i Islamabad, som til slutt ble stormet av makthaverne den 10. juli.

Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Pervez Musharraf (Foto: AFP)

Den 6. oktober 2007 seiret Musharraf med bred margin da parlamentet og provinsparlamentene stemte over hans gjenvalg som president. Høyesterett bestemte imidlertid at ingen seierherre kunne utropes før det var avgjort om Musharraf i det hele tatt hadde rett til å stå som presidentkandidat mens han var militær øverstkommanderende.

Den 3. november 2007 erklærte Musharraf unntakstilstand i Pakistan. Den 29. november ble han tatt i ed som president for sin andre periode, to dager etter at han hadde gått av som leder for militæret. Unntakstilstanden ble begrunnet med at det forelå trusler mot landets selvstendighet. Den 15. desember opphevet han unntakstilstanden.

Forræder av islam?
Musharraf ble ønsket velkommen av mange pakistanere og utenlandske makter, som så på han som en moderat og stabiliserende leder i et land som var plaget av lovløs muslimsk fundamentalisme og korrupsjon. Samtidig var han til å begynne med støttet av pakistanske islamister, som tradisjonelt har hatt et godt forhold til militæret i Pakistan.

Et moderat Pakistan ble en viktig samarbeidspartner for USA og allierte etter angrepene på World Trade Center i New York og Pentagon i Washington i 2001, og de to landene samarbeidet om angrep i islamistiske stammeområder ved grensen til Afghanistan. Samarbeidet har fått mange islamister til å se på Musharraf som en forræder, og han har vært utsatt for flere attentater.

Afghanistan President Hamid Karzai, US President George W. Bush, Pakistan President Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Afghanistan President Hamid Karzai, US President George W. Bush, Pakistan President Pervez Musharraf (Foto: AFP)

Pakistan under Musharraf er også blitt beskyldt for å støtte geriljaangrep i Indisk Kashmir og terroristangrep ellers i India, som terrorangrepet på bybanen i Mumbai den 11. juli 2006. Han er også blitt beskyldt for å ha spredd atomvåpen i strid med ikkespredningsavtalen.

Selv om det er kommet mye kritikk fra det internasjonale samfunn mot militærstyret til Musharraf, har han kunnet fortsette som diktator i en årrekke uten store problemer. De viktigste pakistanske opposisjonslederne, Benazir Bhutto og Nawaz Sharif, var i eksil, og Pakistan var inkludert i omverdenen. I 2007 ble protestene sterkere. Blant annet ble Pakistan utestengt fra Det britiske samveldet den 25. november 2007, og opposisjonslederne vendte tilbake — selv om den korrupsjonsanklagede Sharif straks ble sendt ut igjen.

Musharraf og Al-Qaida (Foto: AFP)
Musharraf og Al-Qaida (Foto: AFP)

18. august 2008 kunngjør så Pervez Musharraf at han trekker seg som president i Pakistan.

Musharraf er gift med Sehba Musharraf og har to barn. Han spiller squash, badminton og golf, og har tidligere holdt på med kanopadling. Generalen er også interessert i militærhistorie.

kilder: wikipedia, reuters, cnn