scoolbus 680 (Foto: Wikimedia)
scoolbus 680 (Foto: Wikimedia)

Tvinges til firedagers skoleuke

Den høye dieselprisen parkerer skolebussene på amerikanske skoler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De økende bensin- og dieselprisene er amerikanernes største bekymring om dagen. Drivstoffprisene har skutt i været og det begynner og merkes på flere områder. Men de færreste hadde vel trodd at dette skulle gå ut over barnas skoleundervisning.

Sju kroner literen
Dieselprisen er nå oppe i rundt sju kroner literen. En pris vi her i Norge kunne levd veldig fint med, men i USA betegnes dette som nærmest krise.

Mer enn 100 skoledistrikter i 17 stater tvinges nå til å kutte skoleuka med én dag. Årsaken er rett og slett at skolene ikke har råd til å holde skolebussen i gang med diesel fem ganger i uken.

Fri mandag
Beregninger som er gjort etter den siste prisøkningen på diesel har gitt enkelte skoleeierne en kostnadsøkning for skoletransporten på nærmere 40 prosent. Skolene vurderer nå å gi elevene fri på mandagene og gå over til en firedager skoleuke.

Noen velger enda mer drastiske tiltak. Ifølge Time vurderer nå flere skoledistrikter i California å legge ned skolebussen helt, fordi lovverket ikke plikter skolene til å til å sørge for barnas transport.

Én av sju vil kutte
Ifølge en undersøkelse som er gjort av American Association of School Administrators vurderer én av sju amerikanske skoler å fjerne en av de fem skoledagene. I tillegg oppgir rundt halvparten av de spurte at de vil kutte ned på antall ekskursjoner og andre utflukter for elevene som krever transport.

Kritisk
Nesten en tredjedel av skolene har allerede kuttet i lærerstaben og noen skoler har blitt tvunget å stenge helt.

- Et firedagersskjema blir sannsynligvis det minst smertefulle av alternativene vi har nå, sier Marty Strange, som jobber ved Rural School and Community Trust.

USA var rammet av en lignende krise på 70-tallet under drivstoffkrisen. Den gangen gikk det bare utover noen få distrikt - og de gikk tilbake til den vanlige femdagers skoleuken ganske fort.

Frykter drivstoffprisen
Rett før sommeren svarte hele 44 prosent at prisen på bensin er et "alvorlig problem". og at mange frykter at bensinprisen blir for stor økonomisk belastning og at de må revurdere kjørevanene sine.

Les mer: Bush sier han forstår at forbrukerne er redde for å bruke penger