Barn viktigere enn vei for SV

God oppvekst for barn er viktigere enn nye veier. Det mener SVs Bård Vegar Solhjell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- For oss foreldre er unger det viktigste i livet. Derfor må unger også være det viktigste i politikken. Nå har vi en debatt om bygging av gode veier. Det er mye viktigere å satse på unger i dag, sier SV-nestleder og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nå er det skolestart for 60.000 nye unger.

- Første skoledag er en spesiell dag, særlig for foreldrene, sier kunnskapsministeren. Solhjell skryter av de nye skoletiltakene som settes i verk i høst, samtidig som han hever blikket for valgkampen neste år.

Barns oppvekst
- Vi trenger en skikkelig og systematisk satsing på de unges oppvekst, en forebyggingsrevolusjon. Det er den beste investering vi kan gjøre for framtiden. Hvis Norge skal klare å bli en kunnskapsnasjon, så må vi begynne med ungene. I tillegg må det satses mer på forskning og høyere utdanning, sier Solhjell.

Han viser til at regjeringen allerede har gjennomført en barnehagerevolusjon og satset betydelig på skolen. I høst blir timetallet i grunnskolen økt med fem uketimer fordelt på de fire første klassetrinnene. To timer går til norsk, to timer til matematikk og en time til engelsk.

Bedre kvalitet
- Vi skal fortsette med å utvide timetallet, men det er vel så viktig å være opptatt av å bedre innholdet i disse timene. Vi vil prioritere økt kompetanse og vil se på hvordan det kan jobbes bedre i skolen, sier Solhjell og viser til at regjeringen vil legge fram en stortingsmelding om lærerutdanning ved juletider.

Solhjell er også opptatt av språkstimulerende tiltak og varsler bedre rådgivning til videre skolegang.

- Vi skal hjelpe de elevene som trenger ekstra hjelp så fort som mulig. Og så må vi gjøre noe for å forhindre at så mange som én av tre faller fra i videregående skole, sier ministeren.

Foreldrenes ansvar
Solhjell mener at foreldrene må oppdra ungene til å sitte stille og ha respekt for læreren.

- Det er viktig at foreldrene snakker positivt som skolen. Det er viktigere enn å hjelp dem med leksene. Skolen skal ha ansvar for at elevene klarer å løse likninger med to ukjente, sier ministeren.

Han gleder seg over at det nå endelig blir gratis læremidler i videregående skole.

- Dette er noe jeg har kjempet for helt siden valgkampen i 1989, sier han og viser til at bare første trinnet på videregående gjenstår. Neste år blir reformen fullført.

Får smakebiter
Solhjell forteller at faget utdanningsvalg nå blir obligatorisk på alle ungdomsskoler.

- Dette faget skal gi smakebiter på videregående skole og arbeidslivet. Her skal elevene kunne prøve ut to fagretninger, sier kunnskapsministeren.