Nokaspenger
Nokaspenger

Her smugles Nokas-millioner

Mens politiets spanere filmet i skjul, ble to millioner fra Nokas-ranet fraktet ut av Norge i et reservehjul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra slutten av 90-tallet og fram til 2004 fikk ransmiljøet i Oslo med seg enorme summer ved ulike ran. Bare en brøkdel av pengene er kommet til rette. Politiet mener mye av utbyttet ble investert i alt fra narkotikakriminalitet til tilsynelatende "hvite" investeringer.

100 millioner
- Vi regner med at utbyttet i tidsrommet 1995 til 2004 er på i overkant av 100 millioner kroner, sier John Roger Lund, etterforskningsleder ved avdeling for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

- Hvor mye av dette har kommet til rette?

- Det er svært lite av disse pengene som har kommet til rette, sier Lund til tv2nyhetene.no.

Dømt
Nå i sommer ble de involverte i overleveringen av Nokas-pengene og bildekket dømt i Oslo tingrett. Det var en ansatt i et dekkfirma som mottok Nokas-pengene, for så å plassere sedlene inne i et reservehjul.

Den unike videoen er tatt av politiets spanere på jobb en tidlig novembermorgen i 2004, et drøyt halvår etter Nokas-ranet i Stavanger - og er et eksempel på hvordan deler av ransutbyttet ble «investert».

Dekk
Gjennom telefonavlytting i forbindelse med Nokas-saken har de fått vite at to millioner kroner skal overleveres - skjult inne i reservehjulet. Selve overleveringen skjer på en ubemannet Jet-stasjon i Moss.

Etter at dekket er overlevert, får mannen som har pakket pengene i dekket 20.000 kroner stukket i hånden, som betaling.

Video: 200 millioner i ransutbytte

259023

Wonderboy
Reservehjulet - og pengene - ble deretter fraktet videre til Nederland, hvor de ble brukt til betaling for flere hundre kilo hasj - den såkalte Wonderboy-saken, en av Norges-historiens største narkotikasaker.

Der var Danny Bungard og David Toska, som ble arrestert sammen i Spania på dagen ett år etter Nokas-ranet, to av de sentrale skikkelsene. Hele Wonderboy-saken ble rullet opp av politiet som følge av politiets telefonavlytting etter Nokas-ranet, hvor de jaktet på Toska som var på rømmen.

Dømt
I slutten av juni ble mennene som håndterte dekket henholdsvis dømt til ett år og fire måneder og halvannet års fengsel i Oslo tingrett. Retten mener at personene bare hadde fått i oppdrag å gjøre en enkel jobb, og at de ikke visste at pengene stammet fra Nokas-ranet - og at de skulle brukes til å kjøpe hasj.

TV 2s krimekspert Johnny Brenna mener politiets anslag på 100 millioner kroner i utbytte, er lavt.

- 100 millioner er et veldig forsiktig anslag. Ut ifra den oversikten jeg har og fra den tida jeg var i politiet så kan vi doble. Vi kan nok si at det er rundt 200 millioner som har gått med fra ran og annen type organisert aksjonskriminalitet fra det miljøet her, sier Brenna

Leter fortsatt
Politiet har ikke gitt opp håpet om å skaffe til veie noen av millionene som ble tatt i ved de ulike ranene.

- Politiet utelukker at vi klarer å finne kontanter fra disse ranene, men at de er investert i annen type kriminalitet, er vi ikke i tvil om, sier Lund.

Brenna mener å se etter kontanter fra ranene er fånyttes.

- Pengene har gått inn i verdier, annen kriminalitet. Virksomhet som for eksempel narkotikaforbrytelser, fine biler og mye fine reiser. Så pengene har nok forsvunnet inn i annen type virksomhet, sier krimeksperten.