PÅ FLUKT: Ifølge de siste beregningene fra UNHCR er nærmere 160.000 mennesker på flukt som følge av konflikten.  (Foto: VLADIMIR POPOV/Scanpix, © VG RC**LON**)
PÅ FLUKT: Ifølge de siste beregningene fra UNHCR er nærmere 160.000 mennesker på flukt som følge av konflikten. (Foto: VLADIMIR POPOV/Scanpix, © VG RC**LON**)

Sivile lider i Georgia

Krigen i Georgia kan ha drevet 100 000 mennesker på flukt, melder FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russerne gjør livet surt for befolkningen i Georgia, melder TV 2s reporter Øystein Bogen. Russiske okkupasjonsstyrker står flere steder inne i Georgia og gjør livet surt for hele befolkningen.

Flyktningene kommer med skrekkhistorier
Stadig flere flyktninger ankommer Tbilisi etter å ha gått i flere døgn. Flyktninger forteller skrekkhistorier om hvordan russiske styrker farer fram i områder de har okkupert.

- Flyktninger forteller om hvordan de vilkårlig er blitt banket opp. Kvinner er blitt voldtatt av militssoldater. Militssoldater er frivillige soldater fra Nord- og Sør-Ossetia. De har kommet sammen med de russiske styrkene og får gjøre hva de vil, sier Bogen.

Bogen mener det er fristende å tenke seg at militsen faktisk eksplisitt har fått frie tøyler fra russiske myndigheter til å voldta kvinner og banke opp menn for å skape skrekk i den georgiske befolkningen.

Les mer om dette her: - Voldtekt og drap i Gori

Bogen kan fortelle at flyktningene som ankommer Tbilisi blir tatt hånd om på en god måte ut fra det TV 2 teamet kan bevitne. Det er etablert flere lokale mottakssentre rundt om i flere Tbilisi.

- Russerne raserer landet
TV-bilder fra Poti viser hvordan russiske soldater ødelegger alt de kan finne av utstyr tilhørende den Georgiske stat, sier Bogen til TV 2 Nyhetskanalen.

Alt fra store marineskip til datamaskiner blir enten senket eller tatt med hjem til Russland. Russland er i full sving i Georgia, og ett av hovedmålene med okkupasjonen kan se ut til å være å ødelegge så mye av georgisk infrastruktur som mulig.

Les også:Her robber soldatene banken

Ingenting tyder på at Russland kommer til å trekke sine styrker ut av landet med det første. Russlands president Dmitry Medvedev melder fredagskveld at en tilbaketrekking av russiske styrker ikke vil skje umiddelbart.

Georgia holder pusten
TV 2s reporter Bogen har snakket både med georgisk militære og politi. Han forteller at georgierne prøver å forsvare den trange dalen som går mellom de okkuperte områdene og veien som går inn mot Tbilisi. Et område på rundt 5 mil.

- Russerne sitter praktisk talt og venter på en grunn til å bli i landet, sier Bogen.

Den georgiske hær har fått helt klare ordre. Dersom russerne prøver seg på nye angrep skal de stoppes. Samtidig vet georgierne at russerne praktisk talt sitter og venter på en grunn til å kanskje gå videre og ødelegge landet mer.

For Georgia er det veldig viktig å sitte stille og få verdenssamfunnets sympati, og derigjennom å få russerne til å dra.

Flyktninger5 (Foto: VLADIMIR POPOV, © VG
  RC**LON**)
Flyktninger5 (Foto: VLADIMIR POPOV, © VG RC**LON**)
Norge tilbyr observatører
Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice understreket flere ganger hvor viktig det er med internasjonale observatører i Georgia, som kan påse at begge parter i konflikten overholder våpenhvileavtalen.

Norge har tilbudt organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) mellom ti og tolv militære observatører til Georgia. Dette skal være en observatørstyrke på i alt hundre personer.

Bogen mener en internasjonal fredsstyrke absolutt vil skape en trygghet i lokalbefolkningen. Han mener at en slik observatørstyrke selv må være forberedt på trakassering av lokale militssoldater.

EU har foreslått å sende en fredsbevarende styrke til Georgia. Det er forventet at Russland er skeptisk til dette, spesielt om disse styrkene får patruljere i utbryterregionene Abkhazia og Sør-Ossetia.

Les også: Derfor kriger de

Klasebomber mot Georgia
Menneskerettighets-organisasjonen Human Rights Watch hevder at Russland har sluppet klasebomber over Georgia.

Statssekretær i forsvarsdepartementet Espen Barth Eide sier til TV 2 Nyhetene at om påstandene stemmer er dette svært alvorlig.

- Det er i så fall første gang klasebomber er brukt siden Dublin-konferansen hvor vi vedtok den internasjonale konvensjonen mot klasevåpen, sier Eide.

TV 2s reporter sier at beskyldningene mot Russland om bruk av klasevåpen ikke har vært kommentert av verken russiske eller georgiske myndigheter.

Russland lar seg ikke presse
Russland er under stadig sterkere press fra verdenssamfunnet, men nekter fortsatt å trekke seg tilbake fra minst tre georgiske byer.

Les også: Truer Russland med isolasjon