HAR SIGNERT: USAs utenriksminister Condoleezza Rice har fremforhandlet en våpenhvileavtale med Georgias og president Mikheil Saakasjvili. (Foto: IRAKLI GEDENIDZE /Scanpix, © AS hm)
HAR SIGNERT: USAs utenriksminister Condoleezza Rice har fremforhandlet en våpenhvileavtale med Georgias og president Mikheil Saakasjvili. (Foto: IRAKLI GEDENIDZE /Scanpix, © AS hm)

Våpenhvileavtalen underskrevet

Georgia har underskrevet våpenhvileavtale med Russland. Mener vestens Nato-avslag har mye av skylden for krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Georgiske myndigheter har fredag undertegnet en formell våpenhvileavtale mellom Russland og Georgia. Avtalen er forhandlet fram av USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

- Jeg har undertegnet en våpenhvileavtale, sa Saakasjvili til pressen utenfor presidentplasset i Tbilisi.

Nato-avslag har skylden
Saakasjvili har i sine samtale med Rice fredag lagt mye av skylden på krigen i Georgia på natoavslaget Georgia fikk tidligere i år.

Etter at Georgias natosøknad fikk avslag trappet russerne opp sitt militære nærvær i Russland. Saakashvili sier han har advart vesten mot at noe slikt kan skje.

- Russland mobiliserte 1200 stridsvogner på noen få timer da de invaderte Georgia, sier Saakashvili. Han mener Russland sto parat og var klar for en slik krigshandling i Georgia.

Se pressekonferansen her: 258816

Vil aldri godta okkupasjon
Saakashvili sier videre at Georgia aldri vil forsone seg med på å gi avkall på noe av landet sitt. De vil heller ikke godta å bli okkupert av en annen stat.

Mange områder i Georgia er fremdeles okkupert av en utenlandsk militærmakt. Russiske tropper er fortsatt utenfor Gori. Saakasjvili sier at en betingelse for å skrive under våpenhvileavtalen er at Russland umiddelbart trekker seg ut av hele Georgia.

- Ingen russisk stridsvogn er stor nok til å knuse uavhengigheten til Georgia!

Vil hjelpe Georgia økonomisk
Rice sier på pressekonferansen etter møtet med Saakasjvili at man trenger internasjonale observatører i Georgia for å overvåke våpenhvilen.

Ett krav som Russland må gå med på: Når våpenhvilen undertegnes må alle russiske styrker forlate Georgia umiddelbart.

USA vil også samarbeide med Georgiske myndigheter for å utvikle en økonomisk støttepakke til Georgia.

- Det Georgiske folk trenger umiddelbar tilgang til nødhjelp, sier Rice.

- Den kalde krigen er over
USAs president George W. Bush sier den kalde krigen er over og fordømmer russernes hersinger med Georgia. Samtidig bygger amerikanerne rakettskjold i Polen.

Bush advarer Russland i sin tale, og sier at russerne straks må trekke seg ut av Georgia. Han sier videre at USA gir sin fulle støtte til demokratiet i Georgia.

Se talen til Bush her: 258846

Også Tysklands forbundskansler Angela Merkel gjør nå fremstøt for å få løst krisen. Hun ankomm Russland fredag for samtaler med president Dmitrij Medvedjev i feriebyen Sotsji ved Svartehavet.

Merkel mener russiske styrkenes fortsatte tilstedeværelse i Georgia er uakseptabel og sier Russland nå må trekke seg ut. Samtidig uttrykte Medvedjev sin fulle støtte til utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia.