Gardens maskot, pingvinen Nils Olav, ble slått til ridder i da, og ble dermed Sir Olav.  (Foto: ED Jones/AFP)
Gardens maskot, pingvinen Nils Olav, ble slått til ridder i da, og ble dermed Sir Olav. (Foto: ED Jones/AFP)
Gardens maskot, pingvinen Nils Olav, inspiserer Garden før han selv blir adlet.  (Foto: DAVID MOIR/REUTERS / SCANPIX)
Gardens maskot, pingvinen Nils Olav, inspiserer Garden før han selv blir adlet. (Foto: DAVID MOIR/REUTERS / SCANPIX)
Her adles pignvinen Nils Olav under en storslått seremoni i Edinburg Zoo i Skottland. (Foto: Sky News)
Her adles pignvinen Nils Olav under en storslått seremoni i Edinburg Zoo i Skottland. (Foto: Sky News)

Pingvin adlet

Nils Olav var kledt i kjole og hvitt lenge før fredagens storslåtte seremoni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pingvinen Nils Olav er ikke som alle andre pingviner. Fredag ble han nemlig adlet i en høytidelig seremoni i Edinburgh Zoo i Skottland.

Fanfare
I 1972 ble Nils Olav utnevnt som visekorporal og maskot for Garden.

Siden den gang har maskoten steget i gradene hver gang den norske Garden har deltatt på militær tattoo i den skotske byen. I 1987 døde Nils Olav, men en ny pingvin tok over det ærefulle vervet.

Fredag formiddag var det adlingsseremoni i Edinburgh Zoo. Seremonien varte rundt 40 minutter og ble gjennomført som en full militær seremoni med fanfare og musikkinnslag.

3. Gardekompani fra Hans Majestet Kongens Garde deltok med drilltropp, signaltropp og musikktropp og ridderordenen ble overrakt av øverste militære leder for Edinburgh Military Tattoo.

Fattet
Hovedpersonen selv, pingvinen Nils Olav, tar det hele med stor fatning.

- Han er fattet, meget fattet. Nils Olav var meget flink under seremonien. Han inspiserte troppene og sto helt i ro under adlingen. Han har gjort jobben sin på en meget tilfredsstillende måte, sier Kaptein Rune Wiik i 3. Gardekompani til tv2nyhetene.no.

Saken fortsetter under bildet.

Her inspiserer Nils Olav troppene fra 3. Gardekompani som fredag besøkte Edinburg Zoo.  (Foto: ENEX)
Her inspiserer Nils Olav troppene fra 3. Gardekompani som fredag besøkte Edinburg Zoo. (Foto: ENEX)

Lang historie
I år er det åttende gang Garden deltar på Edinburgh Military Tattoo, men historien om den spesielle pingvinen går helt tilbake til 1961. Da besøkte Garden for første gang Edinburgh Zoo for å se på en av hovedattraksjonene i dyrehagen, en pignvinkoloni med kongepingviner. Nordmannen Lord Alvesen donerte kolonien til dyrehagen og i forbindelse med donasjonsprogrammet har Garden ofte vendt tilbake til attraksjonen.

I 1972 besøkte kompanisjef Nils Egelien igjen dyrehagen og var fortsatt meget fascinert av de svarte og hvite krabatene.

- Da Egelien kom tilbake til dyrehagen i 1972, valgte han ut en pingvin han adoptere og utnevnte til visekorporal og offisiell maskot for Garden. Pingvinen fikk navnet Nils Olav - Nils etter sin adoptivfar og Olav etter den daværende kongen, Kong Olav den femte, forteller kaptein Wiik fra Edinburgh Zoo mens dyrelydene kan høres i bakgrunnen.

Sir Nils Olav
Wiik forteller at pingvinen har steget i gradene ved ulike anledninger når Garden har vært tilbake i Edinburgh. Senest i 2005 ble maskoten utnevnt til æresoberst, eller «Honourable Regimental Sergeant Major», som er øverste militære rang i Skottland. Men nå har pingvinen altså nådd toppen av rangstigen og kan heretter kalles Sir Olav.

- Det er mye symbolsk i denne seremonien. Dette er jo en unik anledning til å fremheve det gode båndet mellom Norge og Skottland. Vi som nordmenn blir jo satt utrolig stor pris på her i Skottland, sier en fornøyd Wiik.

Nils Olav har i mange år vært en meget populær krabat i utenlandsk presse. Her er et utvalg aviser Gardens maskott har prydet forsiden til.  (Foto: Forsvarsnett.no)
Nils Olav har i mange år vært en meget populær krabat i utenlandsk presse. Her er et utvalg aviser Gardens maskott har prydet forsiden til. (Foto: Forsvarsnett.no)
Populær
Fredagens adlingsseremoni har fått utrolig stor oppmerksomhet fra både publikum i dyrehagen og hos utenlandsk presse.

- Det har tatt helt av i dag. Vi har blitt nedringt fra tidlig om morgenen. Alle vil høre om Nils Olav, sier Wiik.

- Det skotske militæret klør seg jo litt i hodet og syntes vi er noen gærne nordmenn som finner på mye rart. De er litt overraska over at noen er i stand til å sette i gang alt dette, og at media er så fascinert av historien, sier en latterfull Wiik før han må løpe videre til det sjette radiointervjuet for dagen.