expo (Foto: Helen & Hard arkitekter )
expo (Foto: Helen & Hard arkitekter )

Norsk natur i Kina

Norges bidrag til den prestisjetunge verdensutstillingen er klar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble klart hvilket bidrag som skal representerer Norges i verdensutstillingen EXPO 2010 som skal finne sted i Shanghai i Kina.

Utgangspunkt i trær
Vinneren er Helen & Hard arkitekter fra Stavanger, med modellen The Nature of Norway. Den norske vinnermodellen skal bygges opp med utgangspunkt i 15 trær som kan flatpakkes og settes opp igjen. Etter Expo skal bidraget deles opp, og settes opp som parkinstallasjoner ulike steder i Kina.

– Vi var i utgangspunktet kritiske til å sette i gang med prosjektet. Verdensutstillingen er ressurskrevende, og man kan ikke alltid kalle den bærekraftig. Så for oss var det viktig å finne et konsept som har hold i alle ledd. Vi skal ned å plante bambus på tomten som skal være del av installasjonen. Dessuten er etterbruken viktig, sier Siv Helene Stangeland fra Helen & Hard arkitekter til TV 2 Nyhetskanalen.

Største noensinne
EXPO 2010 er ventet å bli den største verdensutstillingen i nyere tid, med 70 millioner besøkende. Temaet er «Better City, Better Life» som vektlegger bærekraft og urbanisme. Regjeringen har vedtatt at Norge skal delta sammen med 200 andre land og organisasjoner, og har satt av 150 millioner kroner til prosjektet.

Se vinneren vise frem og forklare modellen her:

258809

– Enorm mulighet

– Dette er en enorm mulighet for Norge, for norsk reiseliv og næringsliv, å vise seg frem i Kina som er vår viktigste handlingspartner i Asia. Jeg er stolt av det vi skal være med på, og det vi skal være med på i Kina. Jeg er også stolt av å ha fått i stand et godt samarbeid mellom staten og næringslivet, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad til TV 2 Nyhetskanalen.

Alle de fem norske konkurrentene satte fokus på norsk kultur og tradisjoner, og vinneren er ikke noe unntak. Nå står 3000 kvadratmeter tomt står klar i Shanghai for konseptet til Helen & Hard.