Pedofili-mistenkt vil ikke snakke

Paul Christopher Neil har "ingen kommentar" til anklagene mot ham.

Den kanadiske læreren som er mistenkt for å ha hatt seks med flere ung gutter i Vietnam, Thailand og Kambodsja, blir sittende i varetekt i minst tolv dager.

Han risikerer å bli sittende bak lås og slå inntil 84 dager før han får saken sin for retten.

32-åringen stilte i retten i rødstripete t-skjorte, baseball-lue og solbriller. Da journalistene spurte ham om han hadde noe å si til familien sin i Canada, sa han "ingen kommentar".

- Han var stresset og fikk ikke sove særlig godt, sier Wimol Pao-in, leder for politiets avdeling for etterforskning av forbrytelser mot kvinner og barn.

Neil er tiltalt for frihetsberøvelse av barn under 15 med tanke på overgrep, frihetsberøvelse og seksuelt misbruk av barn under femten. Han risikerer inntil 20 års fengsel.

Wimol sier etterforskningen kan ta en måned, og at rettssaken kan begynne kort tid etter, melder AP.

Neil ble arrestert etter en verdensomspennende politijakt som startet for tre år siden da tysk politi oppdaget flere hundre bilder på internett. Bildene viste en mann som hadde sex med asiatiske gutter. Ansiktet på mannen var digitalt fordreid.

Tysk politi klarte å rekonstruere et gjenkjennelig bilde av mannen, og i forrige uke offentliggjorde Interpol bildet av mannen over hele verden.

Torsdag kveld sporet politiet en telefonsamtale fra en 25 år gammel Thailands transvestitt som skal ha arrangert noen av forbindelsene Neil har hatt med unge gutter.

Politiet fant mannen, som erkjente at han og Neil hadde leid et hus sammen i provinsen Nakhon Ratchasima nord i Thailand. Fredag morgen førte han et politilag på fem personer til huset, der Neil ble arrestert uten å gjøre motstand. Han innrømmet også at han var mannen de så etter.

Tiltalen er basert på mistanker om seksuelt misbruk av en ni år gammel gutt i Bangkok i 2003, men politiet tror minst tre andre gutter har hatt sex med ham. Flere tiltalepunkter kan dermed bli lagt til listen. Interpol har bedt ofre for den mistenkte gjerningsmannen om å stå fram.

Det er foreløpig uklart hvor mannen vil måtte sone en eventuell dom. Utlendinger som blir domfelt i Thailand blir av og til utvist fra landet etter at rettssaken er over.

Kanadiske myndigheter har foreløpig ikke søkt om utlevering av mannen, men har sagt at de vil gjøre det. Canada har lover som åpner for rettsforfølgelse av seksualforbrytelser som begås av kanadiere i utlandet.