TELENOR_CROP (Foto: Knut Falch / SCANPIX)
TELENOR_CROP (Foto: Knut Falch / SCANPIX)

Telenor kjøper seg fri

Vedtar kjempebot for ulovligheter i Bangladesh. Ekssjefer slipper rettsforfølgelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Telenors datterselskap i Bangladesh, Grameenphone, vedtok torsdag en gigantbot på nærmere 200 millioner kroner for å ha drevet med ulovlig utenlandssamtaler, skriver Finansavisen.

Dermed slipper ti nåværende og tidligere sjefer i selskapet, flere av dem norske, videre rettsforfølgelse.

Telenor og Grameenphone er allerede i hardt vær hjemme i Norge etter avsløringer om barnearbeid og farlige arbeidsforhold hos sine bangladeshiske underleverandører.

BAKGRUNN OM SAKEN HER: Problemene ved Telenors skandale

Innrømmer ulovligheter
Det statlige teleselskapet Bangladesh Telegraph and Telephone Board (BTTC) har monopol på utenlandssamtaler. Såkalt Voice over Internett (VoiP), også kjent som ip-telefoni, hvor utenlandske samtaler blir overført inn og ut av landet over internett via et lokalt telefonnummer, er derfor ulovlig i Bangladesh.

- Vi har ikke problemer med å innrømme at det har skjedd ulovligheter. VoiP er ulovlig og det er myndighetene som skal terminere utenlandssamtalene, sier informasjonssjef Ingrid Schiefloe i Telenor til Finansavisen.

Bot nr. 2
Dette er den andre boten Grameenphone får. I fjor høst måtte selskapet, i likhet med flere andre mobilselskaper i Bangladesh, betale en bot på rundt 140 millioner kroner for ulovlig ip-telefoni.

Selskapet, hvor Telenor har 62 prosent av eierandelene, er i gang med tiltak for å forhindre flere ulovligheter. En konsekvens av nye avsløringer kan i ytterste fall resultere i tapt lisens til å drive mobilvirksomhet i landet.