petersen erichsen
petersen erichsen

-Norge må ruste opp

Russlands framferd i Georgia krever at det norske forsvaret rustes opp, mener lederen for forsvarskomiteen, Jan Petersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det russiske felttoget i Georgia skremmer lederen for Stortingets forsvarskomité, Jan Petersen (H). Russlands brutale framferd i Kaukasus viser at det norske forsvaret må styrkes for å møte en eventuell russisk utfordring i norske nærområder, mener han.

- Kaukasus minner oss på at bruk av militærmidler er høyst aktuelt fra russernes side, og at tingene skjer lynrapt. Det er jo ting vi har visst, men det er nyttig at vi minnes på det, sier han til TV 2 Nyhetene.

For lite
Regjeringen gjør for lite for å sette Forsvaret i stand til å møte et mer selvsikkert Russland i nord, hevder Petersen.

Les også: Skeptisk til amerikansk nødhjelp

- Det betyr at vi må nå få nok penger til å trene det vi allerede har, vi bør få en større hær, og ikke minst må vi holde orden på vår alliansetilknytning, sier han.

Tusen stillinger
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil ikke love mer penger. Hun peker på at Regjeringen allerede satser tungt i nord, og at Forsvaret vil få 800 millioner kroner ekstra over de neste fire årene.

Les også: Eksplosjoner i Gori

- Vår regjering har tatt virkelig til ordet for, og også i handling, vist at vi satser på nordområdene. Det er en viktig og riktig satsing. Så den styrkingen av Forsvaret mener jeg vi følger opp, sier hun til TV 2 Nyhetene.

- Har økt
- Vi har jo økt Hæren med over 40 prosent, med over tusen stillinger fra den forrige regjeringen. Men det nytter ikke bare å gjøre det: Vi må se både Sjøforsvaret, Luftforsvaret og etterretningstjenesten under ett, fortsetter hun.

Les også: Truer Russland med isolasjon

- Når vi ser på den dramatiske diskusjonen vi hadde i løpet av våren hvor det var tvil om vi fikk øve nok, fløyet nok og seilt nok, så er det helt åpenbart at Forsvaret har et økonomisk problem som gjør at vi ikke utnytter godt nok selv det lille forsvaret vi har, svarer Petersen.