Nordenstam  (Foto: JASON REED/REUTERS)
Nordenstam (Foto: JASON REED/REUTERS)

- Kan ikke forvente medalje

Sara Nordenstams trener i Lambertseter vil ikke legge ekstra press på medaljehåpet.

Nils Uno Davidsen har trent Sara Nordenstam siden hun var elleve år.

I natt fulgte han semifinalen på 200 meter bryst på estisk tv, og Lambertseter-treneren var svært imponert over eleven sin.

- Hun har klart målet sitt, og kan nå nullstille seg. Vi har ikke lov til å forvente medalje, men hun svømmer uten press i finalen, sier Davidsen.

Tok et oppgjør med seg selv
Han forteller at Nordenstam har hatt en voldsom utvikling de siste månedene.

- Hun har hatt en fenomenal fremgang de siste månedene. Etter det mislykkede europamesterskapet i Eindhoven bestemte hun seg for å satse på 200 meter bryst fremfor medley, forteller Davidsen.

Nordenstam kom hjem fra et mislykket opphold i USA i 2004. Da hadde hun pådratt seg både kyssesyke og twar, i tillegg til å være overtrent.

Ved inngangen til 2008 var Nordenstams personlige bestenotering på 200 meter bryst 2.31,3.

I semifinalen i natt slo Nordenstam inn på 2.23,79.

- Mer bevisst på kosthold
Davidsen sier at Nordenstam tok et oppgjør med seg selv etter EM-fadesen.

- Hun la om kostholdet sitt, og begynte å samarbeide med en svensk kinesolog. I tillegg har hun prioritert styrke- og melkesyretrening, sier Davidsen.

Sara Nordenstam merket effekten av å legge om kostholdet.

- Jeg er adskillig mer bevisst på mitt kosthold. Merker at det har gitt veldig god effekt. Får i meg mye mindre sukker enn jeg gjorde, og bruker næringsinntak aktivt i mitt restitusjonsarbeid. Det er viktig at jeg får riktig mat i meg rett etter trening, for eksempel, sier medaljehåpet.

Les også «Kjerringa mot strømmen».

- Mitt hjerte banker for Norge
Sara Nordenstam flyttet fra Sverige til Norge som ni-åring. Hun bestemte seg for å svømme for Norge i 2004.

- Hele familien har alltid hatt svensk pass. Men da jeg var i Texas hadde jeg to svenske lagvenninner som snakket om å «åka hem til Sverige». Og jeg kjente at det var fremmed for meg. Oslo er min by. I 2004 besluttet jeg å ta konsekvensen av at mitt hjerte banker for Lambertseter, Oslo og Norge. Det har jeg aldri angret på, sier Nordenstam.