Pågrepet for klokkerdrapet

Politiet har pågrepet ytterligere en person for drapet på Per Høyland (73).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent onsdag kveld ble ytterligere én person pågrepet og siktet for drapet. Fra tidligere var en 20-åring siktet for drapet på den pensjonerte klokkeren og kirketjeneren Per Høyland.

- Vi har hele tiden ment at det var mer enn én person i leiligheten da Høyland ble drept. Vi har nå ingen grunn til å tro at det var flere, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Nettavisen.

Begge kjent for politiet
Mannen i 20-årene som ble pågrepet tirsdag kveld, ble avhørt av politiet onsdag kveld. Avhørene av ham fortsetter torsdag. Det ble funnet fingeravtrykk av mannen i leiligheten. Disse var avsatt slik at politiet mener han har noe med drapet å gjøre.

Mannen som ble pågrepet ved midnatt onsdag, er født i 1971. Også han er en såkalt kjenning av politiet. Han vil bli avhørt torsdag.

- Han er også godt kjent av politiet fra tidligere, og er domfelt og vinning og voldshandlinger. Hvilken relasjon det var mellom de to siktede er for tidlig å si, sier Rohde.

Rohde sier at det er taktisk etterforskning, og altså ikke tekniske funn i leiligheten, som knytter mannen i 30-årene til drapet.

- Han ble pågrepet som resultat av god taktisk etterforskning, sier Rohde.

FUNNET MANDAG: Per Høyland (73) ble funnet død i sin leilighet i Calmeyers gate mandag.
FUNNET MANDAG: Per Høyland (73) ble funnet død i sin leilighet i Calmeyers gate mandag.

Kan ha blitt presset
Politiet har siden mandag gjennomsøkt leiligheten til Per Høyland i Calmeyers gate i Oslo.

- Så langt kan vi ikke se at noe er borttatt fra leiligheten, sier Rohde.

I følge VG er politiets heteste teori at Høyland ble utsatt for utpressing av de to kriminelle, og at denne situasjonen kom ut av kontroll.

- Vi har en begynt å danne oss en bilde av hva som skjedde i leiligheten og hvorfor, men dette ønsker vi å holde for oss selv så lenge de siktede ikke er avhørt, sier Rohde.

Fire i varetekt
Samtidig med den første pågripelsen tirsdag kveld ble også to kvinner tatt. Den ene av disse kvinnene eide leiligheten der den drapssiktede mannen oppholdt seg. Disse to er siktet for å ha skjult den ene drapssiktede.

De to mennene blir fremstilt for varetektsfengsling fredag. Politiet vurderer også å fremstille de to kvinnene. Det vil i så fall også skje fredag.

Fakta

Per Høyland (73) var tidligere klokker og kirketjeneren i Høvik kirke.

Mandag ble han funnet død i sin leilighet i Calmeyersgate i Oslo sentrum.

Høyland var påført massive skader. Han hadde ligget i leiligheten noen dager før han ble funnet.

I alt fire personer er pågrepet i forbindelse med drapet. To menn i 20- og 30-årene er siktet for forsettelig drap.

To kvinner i 20- og 30- årene er siktet for å ha skjult mannen i 20-årene.