- Boligkrise i hele Europa

Ny rapport viser at krisen i boligmarkedet vil bli markant i hele Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

<b>GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil</b>

Den lave veksten i de amerikanske boligprisene har i hele vinter ført an den finansielle krisen, og det ser ut til at det europeiske markedet ikke har tenkt å være dårligere.

NA24 - din næringslivsavis

Det er i en ny rapport fra kredittratingselskapet Standard & Poor's de dystre vurderingene kommer frem.

Peker nedover
- Den dårlige utviklingen har ulmet i lang tid, og nå slår det negativt ut i det europeiske boligmarkedet, skriver S&P i rapporten, og legger ut om at korreksjonen kan blir svært kraftig i land hvor boligboblene har ekspandert de siste årene.

I det britiske boligmarkedet peker allerede de fleste indikatorer ned. Boligprisene har for eksempel kun steget med usle 2,3 prosent siden februar i fjor. Samtidig har antall boliglån skrumpet inn til det minimale.

Det britiske markedet står per i dag overfor tre store sjokk, mener S&P:

  • For det første er differansen mellom husholdningenes inntekt og boligprisene på det høyeste nivået noensinne. Samtidig har britiske husholdninger er belåningsgrad på hele 97 prosent av bruttonasjonalprodukt, mot 59 prosent i resten av EU.
  • Videre har kredittkrisen medført problemer for bankene. Det er nå vanskeligere å få boliglån, en utvikling som ble forsterket etter kollapsen til britiske Northern Rocks.
  • Den tredje faktoren er at den økonomiske veksten stagnerer. S&P predikerer en vekst på 1,5 prosent i 2008, mot 3,1 prosent i fjor.

Ser mørkt ut
S&P tror prisene på britenes boliger kan komme seg uforandret gjennom året, og kanskje stige noe i 2009.

Også ellers i Europa ser fremtiden i boligmarkedene mørk ut.

I Spania har en mangeårig byggeboom ført til at tilbud overskrider etterspørselen, og husprisenes tilveksttakt har sunket siden 2005. Utlån av kreditt har falt med 28 prosent i januar i forhold til samme måned i fjor.

Kredittratingselskapet anslår at prisene i Spania kan falle med hele fem prosent i 2008 og 2009. Et slik prisfall kan få betydelige konsekvenser, da bygningssektoren utgjør store deler av den spanske økonomien. Prisfallet kan dermed gi en forsterkende effekt på økonomien.

Høy belåningsgrad
Irland kan komme enda verre ut av krisen, i alle fall i år. Det forventes imidlertid at fallet i Irland kan bli mer kortvarig, da differansen husholdningenes inntekt og boligprisene bedres mer og mer. Irene har dog en av de høyeste belnåningsgradene i Europa, med 175 prosent av disponibel inntekt.

De irske boligprisene anslås å falle med hele seks prosent i 2008, og å stå stille i 2009. Irland deler også spanjolenes problem med at bygningssektoren utgjør en stor del av landets økonomi.

Frankrike bedre rustet
I Frankrike ser imidlertid situasjonen noe lysere ut. Prisstigningen har vært relativt normal siden 2004, og balansen mellom tilbud og etterspørsel forbedres hele tiden. Belåningsgraden til husholdningene er også lavere enn i andre EU-land, med 47 prosent av BNP.

Den franske økonomien anslås også å stige i jevn takt, også i 2008. S&P forventer en stigning på mellom 1,5-1,8 prosent, og en arbeidsledighet som forventes å synke.

De franske boligprisene forventes å holde seg i ro, og muligens synke noe, i 2008, men S&P anslår en årlig vekst på om lag tre prosent fra 2009.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mer innhold fra TV 2