Snart henrettes Amir (16)

Får dødsstraff for forbrytelse han begikk som 14-åring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(YEYE): Iransk høyesterett har utstedt en henrettelsesordre på 16 år gamle Amir Amrollahi. Det betyr at 16-åringen trolig blir henrettet i løpet av få dager.

Iransk høyesterett har valgt å se bort fra guttens lave alder.

Slagsmål endte i død
Da Amir Amrollahi var 14 år ble han innblandet i et slagsmål i november 2006 som endte med drap på en annen gutt. Amrollahis forsvarer sier at 16-åringen handlet i nødverge da han knivstakk den andre gutten.

Senere samme år dømte både en lokal dommer og Høyesterett i landet Amrollahi til døden, melder Iran Human Rights.

Over hundre i kø
Ifølge tall fra Amnesty International står minst 132 personer i kø for å bli henrettet for forbrytelser de skal ha begått før de fylte 18 år. Organisasjonen frykter at det reelle tallet er mye høyere.

- I Iran henrettes mange barn hvert år, til tross for at dette er forbudt i henhold til internasjonal lov. Bruken av dødsstraff er i seg selv grusomt og inhumant, desto mer når det rammer personer som begikk straffbare handlinger før de fylte 18 år, uttaler flere menneskerettighetsorganisasjoner som har samlet seg om et opprop mot at umyndige personer dømmes til døden.

Bryter Barnekonvensjonen
FNs Barnekonvensjon, som Iran har ratifisert, fastslår at ingen skal kunne straffes for forbrytelser de begikk som mindreårige. Men til tross for dette ble minst åtte ungdomsforbrytere henrettet i fjor, ifølge Amnesty. Iran er i dag det landet som henretter flest personer for forbrytelser begått før fylte 18.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!