USA sender fly og militærskip til Georgia

President George Bush er rasende over fortsatt russisk militæraktivitet i Georgia og sender fly og militærskip med humanitære forsyninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president kom med uhyre skarp kritikk av Russland da han talte på amerikansk fjernsyn ved 17-tiden norsk tid.

- USA forlanger at Russland holder sitt ord og får en slutt på denne krisen, sa Bush.

Vil de ta Georgia?
Rapporter om fortsatt russisk militæraktivitet i flere områder inne i Georgia gjør at han er usikker på hva som ligger bak Russlands motiver i konflikten.

- Russlands handlinger gjør at vi ikke kan utelukke at motivet er å fjerne Georgias lovlig valgte president eller å ta over landet, sa Bush som mener at forholdet mellom USA og Russland nå er på sitt kjøligste siden den kalde krigen tok slutt.

Sender forsyninger med fly og krigsskip
Han sender USAs utenriksminister Condoleezza Rice til Tblisi for å vise at USA står bak den georgiske regjering.

- Vi vil også sende humanitære forsyninger med fly og skip fra det amerikanske forsvaret, sa Bush og la til at han forventer at Russland overhodet ikke legger hindringer i veien for transporten.

Avviser voldsrapporter fra Gori
Onsdag melder flere internasjonale medier at russiske militære og halvmilitære styrker voldtar og plyndrer i byen Gori.

Dette avviste den russiske talsmannen Andrei Nesterenko overfor CNN samtidig med at Bush holdt sin tale.

Naturlig reaksjon av USA
Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutts (NUPI) avdeling for Russland og Eurasia mener USA oppfører seg som ventet.

- Det ligger ikke noe stor dramatikk i at USA velger å sende krigsskip og fly med humanitær hjelp til Georgia. USA ønsker å hjelpe og dette er den mest praktiske måten å gjøre det på¨, sier Godzimirski til Nettavisen.

Han tror heller ikke at amerikanske krigsskip i georgiske havner vil provosere Russland.

- Russland og USA har de siste årene deltatt i mange militærøvelser sammen, så de er vant til å se hverandre, sier han.

Plyndring og voldtekt
Godzimirski er ikke overrasket over meldingene om plyndring og voldtekt fra halvmilitære grupper i den georgiske byen Gori.

- Dette er handlinger som alltid dukker opp i slike konflikter og kriser. Det er bare å se til hva som skjedde i New Orleans i tiden etter orkanen Katrina. Det er alltid enkeltindivider som utnytter denne type situasjoner, sier han.

Russland er vinneren
- Hva mener du om utgangen på denne krisen? Hvem tjener mest på den, Georgia eller Russland?

- Svaret er allerede gitt. Russland er den udiskutable vinneren. De har styrket sitt nærvær i Georgias utbryterrepublikker Abkhasia og Sør-Ossetia selv om de trekker styrkene sine tilbake til Russland. Dermed har de også styrket sin maktposisjon i forhold til Georgia, sier NUPI-forskeren.