STANSET: Den russiske militærkolonnen. (Foto: AP)
STANSET: Den russiske militærkolonnen. (Foto: AP)

Russisk militærkolonne stanset

Russiske tropper er ikke lenger på vei mot Georgias hovedstad Tbilisi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske kolonnen, som skal bestå av 60 stridsvogner, befinner seg nå mellom hovedstaden Tblisi og den utbombede byen Gori, melder Reuters.

Nyhetsbyrået Reuters melder at de russiske stridsvognene har snudd, men at de ikke har forlatt landet. Det georgiske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at russiske styrker blokkerer motorveien som forbinder Sør-Ossetia med resten av landet, skriver Sky News.

Benektet frammarsj
Øyenvitner hevdet tidligere i dag at russiske tropper var på vei mot hovedstaden, noe som ble benektet av både Georgia og Russland.

- En konvoi med russiske stridsvogner forlot Gori, men er ikke på vei mot Tbilisi, sa viseinnenriksminister Eka Zguladze til SkyNews.

- Russerne var ærlige
Russland-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt tror russerne var ærlige da de sa at kamphandlingene ville opphøre.

- De har forbeholdt seg retten til å føre hæren over på georgisk territorium hvis russerne blir angrepet, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Russland og Georgia beskylder hverandre gjensidig for brudd på den ferske våpenhvilen.

- Grusomme overgrep
Russiske stridsvogner rullet i dag igjen inn i byen Gori og videre sørover i retning hovedstaden Tbilisi. I ettermiddag skal styrkene imidlertid ha trukket seg tilbake mot Sør-Ossetia igjen, ifølge ubekreftede meldinger. Tidligere i dag møtte TV2s medarbeidere i Georgia livredde flyktninger fra Gori. De fortalte om grusomme overgrep.

Les mer: - Voldtekt og drap i Gori

- Flyktninger kommer strømmende og de forteller om hus som blir satt fyr på, plyndring, voldtekter og drap, forteller TV 2s reporter Kjetil Iden.

(Se video fra møtet med de livredde flyktningene i Gori)

258564

Sender Rice til Georgia
USAs president George W. Bush stilte spørsmål ved Russlands intensjoner under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag. Presidenten sa at han vil sette i verk tiltak for å demonstrere solidaritet med den georgiske regjeringen, blant annet gjennom humanitære oppdrag. I tillegg gjorde Bush det kjent at han kommer til å sende utenriksminister Condoleezza Rice til Georgia for å jobbe med krisen.

258572

Les også:
- Få Georgia inn i NATO
Isfront mellom Bush og Putin