Fargo
Fargo

Svart humor fra Midtvesten

Sett deg godt til rette med Coen-brødrenes gjennombruddsfilm, "Fargo" fra 1996, og forbered deg på en god latter. Men pass opp, latteren kan sette seg fast i halsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmen vant to Oscar, en for beste kvinnelige skuespiller (Frances McDormand som den uforglemmelige politikvinnen Marge Gundersen), og en for manus, som Ethan og Joel Coen skrev sammen. Og hadde det ikke vært for "Den engelske pasienten" som kom samme år, hadde nok "Fargo" vunnet Oscar for beste film også.

Tilsynelatende vanntett plan

Jerry Lundegaard (William H. Macy), en ikke helt oppegående og ikke helt ærlig bilselger, er på vei til Fargo for å hyre to kriminelle som skal kidnappe hans kone. Hans svigerfar har nemlig ingen respekt for ham, og vil ikke dele sin rikdom med sin svigersønn. Å få svigerfar til å punge ut løsepenger, virker som en vanntett plan.

Merkelig nok får vi litt medfølelse med den stakkars Jerry, etter hvert som de to kidnapperne (en nærmest psykotisk Steve Buscemi og en hutrende Peter Stormare) viser seg å være atskillig mer brutale enn Jerry hadde tenkt. Det hele utvikler seg til flere mord og Minnesota-snøen blir rød av blod. Den høygravide politikvinnen Marge Gundersen blir satt på saken.

Kultfilm

Dette er en nesten fargeløs film i et fargeløst og frossent landskap, fylt av bisarre personligheter i en småby knapt noen ville kommet på å besøke før denne filmen kom. En film som etter hvert har fått tilnærmet kult-status med egen nettside der Midtvest-dialekten dyrkes ned til minste detalj.

De fleste opptakene er gjort i en en småby ved navn Brainerd, og ikke i Fargo som tittelen skulle tilsi. Dessuten måtte Coen-brødrene flytte en del av opptakene til Nord-Minnesota og Canada, fordi våren kom fortere enn antatt.

Selvironisk

Til tross for at filmen åpner med en tekst der det påstås at hendelsene i filmen faktisk har funnet sted, et sted i Minnesota i 1987, har Coen-brødrene senere innrømmet at det ikke stemmer. Og diskusjonen om dette er en film som harselerer unødig med lokalbefolkningen, eller om den tar dem på kornet, ja, den pågår ennå. Coen-brødrene har for øvrig sine røtter i Midtvesten, så helt uten selvironi er de ikke.

På TV 2 Zebra torsdag 14. august kl. 23.45.

Se også:

«Den mistenkte» på NRK1 torsdag kl. 21.30.

«The Apprentice» på TVNorge torsdag kl. 21.30.

«Allsang på grensen» på TV 2 torsdag kl. 20.00.

«Criminal Minds» på TV 2 torsdag kl. 21.45.