Styrtrike på boligfesten

Norges nye milliardærer har bygget seg opp på eiendom.

Ifølge Kapitals liste over Norges milliardærer er det én gruppe som dominerer blant de nyrike: Eiendomskongene.

NA24 - din næringslivsavis

De nyrike eiendomskongene er først og fremst Carl Erik Krefting, som gjennom selskapet Søylen Eiendom, snuser på sin første milliard. Det gjør også Arne Hvidsten. Begge har bygget opp sine enorme formuer siden 1990-tallet.

Ettromsbaronen
Hvidsten startet med en falleferdig bygård på Tøyen på midten av 1990-tallet og har kjøpt utallige bygårder som har blitt bygget om til ettromsleiligheter etterpå.

Krefting la fra seg advokatvirksomheten i 2004 og har spesialisert seg på slitne næringsbygg som han bygger om og leier ut, og har dessuten laget små sentrale ettromsleiligheter for salg. Også Kreftings partner, 32-årige Runar Vatne, har blitt rik på virksomheten med en formue på en halv milliard.

Eiendom har ifølge Kapital sørget for Ola Mæles comeback på listen over Norges rikeste. Mæle og partner Arve Nyhus har sikret seg formuer på henholdsvis 600 og 800 millioner kroner gjennom selskapet Sjølyst Utvikling.

Nummer tre

Norges eldste eiendomskonge Olav Thon er i norgesteten når det gjelder formue. Han skal ha blitt 3,4 milliarder rikere det siste året og sitter på en formue på 20,8 milliarder. Bare Stein Erik Hagen og John Fredriksen er rikere i hele Norge. Thon eier store deler av hovedstaden.

Boliger til folket har gjort familien Selvaag rik. Ole Gunnar Selvaag har nå en formue på 3,9 milliarder kroner. Kari Lene Selvaag er god for 700 millioner kroner.

Eventyreren

Eventyrer Ivar Tollefsen eier en rekke eiendommer i Oslo og Sverige. Det er han som sitter igjen med de omstridte sykehusboligene som Oslo kommune solgte for noen år tilbake. Han sitter også som tomteforvalter, noe som gir ham et par hundre tusen her, og et par hundre tusen der i årlige leieinntekter - uten at han behøver å løfte en finger. Han solgte i fjor eiendommer for 300 millioner kroner og sitter igjen med 3,8 milliarder i formue. Det gir ham råd til både 75-millioner kroners-huset på Snarøya, samt deltakelse i bilrallyer og utfordrende toppturer.

Christian Ringens gjør det fortsatt godt på eiendom og formuen verdsettes til 2,5 milliarder kroner. Han velger å bruke noe av formuen på en gave til byen - en park med kvinnestatuer i.

Utbyggingen på Grønland ved Fjordbyen i Oslo sentrum har gått i en rasende fart. Søskenparet Petter og Mette Lull Neslein har solgt 750 leiligheter i de nye tette Grønlandskvartalene, og mens broren har skaffet en formue på 2,2 milliarder kroner, sitter søsteren igjen med en halv milliard.

Timesharemodellen viste seg å være innbringende for eiendomsinvestor Pål Gundersen. Han har eiendommer både på Geilo og i Oslo, og kan telle 1,8 milliarder kroner.

Gamle penger
Eiendom er også en svært populær investering blant dem som har litt eldre formuer, både shippingfamilier og investorer har tjent flere hundre millioner på eiendom de siste årene. Einar Johan Rasmussen har tjent gode penger på BI-utbyggingen i Nydalen i Oslo og kan nå telle 7,7 milliarder i formuen.

Petter Sundt har tjent 800 millioner ekstra på eiendom. Petter Olsen satser på eiendomsutvikling på Kanariøyene. Ruth Mustad Bevreng, som var den i familien som fikk sitte igjen med eiendomsfirmaet Mustad Eiendom, er den som har gjort det best av Mustad-søsknene og er i dag god for 2,3 milliarder kroner. Jonas Ramm har gjennom eiendomsselskapet Aspelin Ramm-Gruppen fått rekordresultater og er god for 2,4 milliarder kroner.

Karmøy, Trondheim, Drammen
Det er ikke bare Oslo som har vært innbringende.

Klesmillionæren John Gilbert Helgeland har blitt eiendomskonge på Karmøy og er god for 750 millioner kroner. Ivar Johannes Koteng er Trondheims eiendomskonge og har en formue på 700 millioner kroner. Han eier også eiendom i Latvia. Drammens eiendomskonge heter Christian Falck-Pedersen og har 700 millioner kroner i formue.