Nå blir strømmen mye dyrere

Kan stige så mye som 40 prosent, tror ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Det er rom for en veldig prisoppgang i Sør-Norge, sier analytiker Magnus Smistad i Bergen Energi til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- I Sør-Norge kan prisen gå opp inntil 40 prosent i høst, så sant det ikke blir vanvittig mye regn i tiden fremover, mener Smistad.

Analytikeren peker på at strømabonnentene i Sør-Norge denne sommeren har kunne nyte svært godt av breddfulle vannmagasiner og strupet eksportmuligheter til utlandet. Det har sendt strømprisen i Sør-Norge rett i kjelleren.

Nå begynner kraftkablene til utlandet å bli reparert, og vannprodusentene begynner å få kontroll på hvor mye vann de har til rådighet siden snøsmeltingen i fjellet nærmer seg ferdig.

Smistad venter seg derfor en prisoppgang på mellom 20 og 40 prosent i Sør-Norge.

Kull trekker opp
- Det er ikke et stort overskudd av vann akkurat nå. Og så har du fortsatt høye kullpriser som igjen er ventet å stige litt. Selv om olje- og gassprisene har falt tilbake, er de fortsatt høye. Det er frykt for oppgang i kullprisene som holder fremtidsprisene på strøm oppe. Videre er CO2-prisene stigende igjen. Alt dette vil si at strømprisen blir dyrere fremover, forklarer Smistad, som legger til at kjernekraftverket i Oskarshamn i Sverige er ute av drift for oppgraderinger resten av 2008. Det slår også ut på prisen.

- I dag ligger systemprisen i NordPool på 41 øre per kilowattime før skatter og avgifter. I fjerde kvartal er det ventet at den vil øke til rundt 52 øre per kilowattime. Dette er langt høyere enn hva Sør-Norge har hatt i sommer. I juli lå prisen i Sør-Norge mellom 30-35 øre. Vi venter at prisen i Sør-Norge skal nærme seg systemprisen, så vi kan få en god prisoppgang, mener Smistad, som påpeker at strømprisen i land som Tyskland er rundt tre ganger så høy når man ser bort fra skatter og avgifter.

Høyest forbruk noen gang
Statistisk sentralbyrå kom i dag med statistikk som viser at det norske kraftforbruket i juni i Norge var det høyeste noen gang. Bruttoforbruket var på hele 8975 GWh.

- Husholdninger, tjenesteytende sektor og annen industri enn den kraftintensive står for det aller meste av forbruket innenfor alminnelig forsyning. Så langt i år utgjør forbruket i alminnelig forsyning om lag 43 TWh, 2,3 prosent mer enn i samme periode i 2007. Økningen kan ses i sammenheng med høy økonomisk vekst, skriver SSB

Sparer ikke
Smistad tror det økte forbruket blant norske husholdninger skyldes den lave strømprisen i Sør-Norge.

- Med en så lav strømpris som det har vært, sparer ikke folk på strømmen, sier Smistad.

I juni var nettoeksporten fra Norge på 1748 GWh. Så langt i år har Norges nettoeksport vært 5,7 TWh, en økning på 3,6 TWh sammenlignet med samme periode i fjor.

Prisene peker oppover
De billigste strømprisene ut til forbruker i dag er ifølge Konkurransetilsynets nettsider Telinet Energi AS som opererer med 28,95 øre per kWh for en standard variabel pris-kontrakt.

Derimot slår den ventede prisoppgangen for fullt inn i fastpriskontraktene. Billigste tilbyder av ett års fastpris er Ustekveikja Energi AS som ligger på 61,75 øre per kWh, mens for en treårs fastprisavtale tilbyr LOS ekunde den beste prisen på 64,5 øre per kWh.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24