- Ingen våpenhvile

Russiske tanks har inntatt Gori og byen herjes av drap og plyndring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

50 russiske tanks og væpnede kjøretøy har inntatt byen Gori, melder Reuters.

Dette til tross for våpenhvilen som ble inngått mellom Georgia og Russland i natt.

- Akkurat nå angriper og ødelegger russiske tanks byen Gori, sa president Mikhail Saakashvili på en pressekonferanse onsdag formiddag, og hevder det ikke finnes noen reell våpenhvile.

EUs utenriksministere er onsdag samlet i Brussel for å holde krisemøte om krisen mellom Russland og Georgia. Der er det stor oppslutning for å sende observatører for å overvåke den inngåtte våpenhvilen.

Russland benekter
- Russere har inntatt Gori. Det er omlag 50 tanks og væpnede kjøretøy, sa sekretær i Georgias nasjonale sikkerhetsråd, Kakha Lomaia på en pressekonferanse i dag.

Russland avviser påstandene og sier de ikke har flere militære styrker i byen.

Flere journalister fra både inn- og utland sier derimot at russerne nå patruljerer gatene, og at innbyggerne plyndres av ossetiske bander og hus brennes ned. BBC skriver at det ser ut som om russerne ødelegger georgiske militærbaser i byen.

Et vitne Reuters har pratet med, som befinner seg i byen som ligger 25 kilometer sør for Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali, sier at russiske styrker har opprettet to kontrollposter ved hovedveien inn til byen, melder Reuters.

- Ikke kampklare
Aftonbladets journalist fortalte at han så flere tanks på vei inn i byen.

- Vi står ved veien inn til Gori. Jeg ser mellom 20 og 30 stridsvogner rulle inn i byen, sier Mattias Carlsson like før klokken 11 norsk tid, til Aftonbladet.se.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Carlsson sier soldatene ser avslappet ut, og at de sitter oppå stridsvognene - noe han mener de ikke ville gjort dersom de var kampklare.

Det at tanksene er i byen, er uansett et klart brudd på våpenhvilen. De to partene har blant annet blitt enige om å trekke sine styrker tilbake til de opprinnelige posisjonene, som før kampene brøt ut sist uke.

- Plyndrer og voldtar
Ifølge TV2s journalist i Gori, stemmer det at våpenhvilen ikke eksisterer.

- Situasjonen har endret seg dramatisk på kort tid. Russiske styrker har helt klart overtatt byen, sier Kjetil Iden til TV2 Nyhetene.no.

Ifølge Iden forteller flyktninger at hus plyndres og antennes, og om voldtekter og drap. Mange ossetikere skal ha flyktet inn i Georgia da kampene brøt ut sist uke, og det skal være snakk om regelrette bander som herjer i den strategisk viktige byen.

Aftonbladet skriver også at ifølge Sky News skal en norsk journalist ha blitt ranet i Gori tirsdag. Nettavisen har ikke fått bekreftet denne opplysningen.

Gir ikke opp
Georgias president Mikhail Saakasjvili gjorde det natt til onsdag klart at landet ikke vil gi fra seg de to utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

- At Sør-Ossetia og Abkhasia tilhører Georgia kan aldri betviles, sa Saakashvili, melder BBC.

Hvordan fremtiden blir for de to utbryterregionene er dermed fremdeles uavklart.

Fjernet ett punkt
Georgia har likevel blitt enige med Russland om en fempunkts fredsplan. Frankrike, som for tiden har presidentskapet i EU, forhandlet fram avtalen.

- Vi har en avtale. Den er godtatt av Moskva og den er godtatt av Georgia, sa den franske presidenten Nicolas Sarkozy, melder AP.

Et sjette punkt er fjernet fra den opprinnelige fredsplanen som ble fremlagt tirsdag, nemlig forhandlinger og internasjonale samtaler om Sør-Ossetias fremtid.

Planen oversendes EUs utenriksministeri og FNs sikkerhetsråd onsdag. Målet er at rådet vil vedta en resolusjon på grunnlag av fredsplanen.

LES OGSÅ: Medvedev stanser kampene i Georgia

Lang prosess
En midlertidig utgave av fredsplanen ble godtatt av Russland og Georgia tirsdag kveld. Da hadde Sarkozy møtt sine motparter Dmitrij Medvedev og Mikhail Saakasjvili for samtaler.

Likevel tilsier partenes munnhoggeri under og i etterkant av kampene, at prosessen mot endelig fred vil ta lang tid. Onsdag rapporteres det også fremdeles om pågående trefninger i Sør-Ossetia.

Onsdag godtok også Medvedev mindre endringer i teksten til våpenhvilen.

- Saakashvili er gal
Så langt har Russland fått sterk kritikk fra både EU, FN og USA for sin overdrevne maktbruk. Men stadig flere kritiserer Georgias president.

Saakashvili får kritikk for måten han håndterte situasjonen da han sendt inn militære styrker for å ta tilbake kontrollen i Sør-Ossetia sist torsdag.

- Saakashvili var gal som dro og bombet en by midt på natta. Han gamblet og han tapte. Georgierne gikk i en grusom felle. De trodde at Putin ikke ville gjengjelde angrepet under de olympiske lekene, sier en anonym fransk kilde, som deltok under fredsforhandlingene mellom Sarkozy og Medvedev.

På en pressekonferanse etter samtalene med Sarkozy tirsdag, brukte også Medvedev sterke uttrykk da han karakteriserte Saakashvili.

LES SAKEN: - Han er sinnssyk

Utbryterrepublikker
Russland svarte på Georgias inngrep i Sør-Ossetia ved å sende egne styrker inn i både Sør-Ossetia og Abkhasia. De georgiske styrkene ble drevet ut, før russerne trengte inn i selve Georgia og blant annet bombet byen Gori.

100.000 mennesker flyktet i løpet av de fire dagene, og nødhjelpsarbeidet har allerede startet.

LES SAKEN: 100.000 på flukt i Georgia

Fakta

Fredsplanen

- Full tilbaketrekking av både georgiske og russiske styrker.

- Stoppe alle militære handlinger.

- Gi adgang til humanitær bistand.

- Georgiske styrker skal returnere til deres tidligere posisjoner.

- Russiske fredsstyrker skal innta en sikkerhetsrolle i utbryterrepublikkene.

(Kilde: BBC)