torsk med linser (Foto: TV 2)
torsk med linser (Foto: TV 2)

Mager fisk gir økt kreftrisiko

Spis fisk, bli frisk, hevdes det. Det behøver ikke være sant.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en en doktoravhandling fra Universitetet i Tromsø hevdes det at høyt inntak av kokt, mager fisk gir økt risiko for tykktarmkreft. Det er heller ikke påvist noen klar sammenheng mellom inntak av fisk og brystkreft.

Dagrun Engeset har siden 2004 undersøkt om inntaket av fisk eller ulike kostholdsmønstre har innvirkning på utvikling av ulike krefttyper. I sin doktorgradsavhandling konkluderer hun med at det er en liten sammenheng mellom fiskeinntak og kreftrisiko.

Ulike studier
Engeset har sett på næringsverdien i mager og feit fisk, og har i sine analyser skilt mellom disse. Det er brukt data fra tre ulike undersøkelser, og i EPIC-studien der 10 land deltok har hun kartlagt om inntaket av fisk påvirker risikoen for å utvikle brystkreft.

I en annen studie har hun sett på om fiskeinntak har innvirkning på utvikling av tykktarmskreft. Gjennom sitt arbeid har forskeren forsøkt å finne sammenhenger mellom kosthold og helse.

Økt risiko for tykktarmskreft
Forskeren har ikke funnet noen klar sammenheng mellom inntaket av fisk og brystkreft. Det er heller ikke påvist noen klar sammenheng mellom fiskeinntak og tykktarmskreft.

Når mager fisk ble delt inn i kokt og stekt fisk så man likevel en såkalt signifikant statistisk økt risiko for tykktarmskreft ved høyt inntak av kokt, mager fisk, heter det i en pressmelding fra Universitetet i Tromsø.