gjedrem_crop
gjedrem_crop

Renten uendret

Norges Bank har besluttet å holde renten uendret. Men boliglånet kan likevel bli dyrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble klart klokken 14 i dag. Dermed blir styringsrenten stående på 5,75 prosent.

Men samtidig varsler Norges Bank at det vil kunne komme flere stigninger utover høsten.

- Dempet vekst
Svein Gjedrem begrunner stabiliseringen av renten med tiltagende inflasjon og veksten i konsumprisindeksen som har vært høyere enn det Norges Bank hadde i sine prognoser. I tillegg kommer høy kapasitetsutnytting i norsk økonomi og stramt arbeidsmarked.

- Men vi ser visse tegn til at veksten nå dempes. Ute i verden er inflasjonen også høy, men samtidig er veksten avtagende, sa Svein Gjedrem ved den påfølgende pressekonferansen han holdt etter rentekunngjøringen klokken 14.45.

- Dette har ført til at rentene og forventningene til utviklingen styringsrentene har gått tilbake. Og det har også slått litt inn i forventningene til styringsrentene i Norge.

UTDRAG FRA PRESSEKONFERANSEN SER DU DU OVER

Ved inngangen til 2008 var styringsrenten på 5,25 prosent.

Boliglånet kan bli dyrere
At styringsrenten blir stående trenger ikke bety at boliglånet ditt ikke blir dyrere.

- De fleste norske banker har fristilt seg fra styringsrenten til Norges Bank og styrer etter den såkalte pengemarkedsrenten. Og den påvirkes jo av finansmarkedene. Og der er det jo fremdeles uro og stor usikkerhet, forklarer Ellen Dokk Holm i Postbanken.

Så hun vil ikke utelukke stigning for lånetakerne utover høsten.

En eventuell renteøkning på boliglån rammer dem med dyrest boliglån, det vil si dem som har lånt 80 prosent eller med på boligen sin.

- Så det folk bør passe på nå, er at de får riktig verditakst på eiendommen sin, påpeker hun.

Frykter for egen økonomi
Den kraftige renteøkningen de siste årene, kombinert med dyrere mat og drivstoff, gjør at mange har fått et mer pessimistisk syn på egen økonomi.

En undersøkelse laget for Sparebank 1 viser at andelen som tror på en positiv utvikling av sin egen privatøkonomi, er nesten halvert det siste året.

- Det er klart det er grunn til bekymring. Renta har gått kraftig opp på kort tid, selv med gode lønnsoppgjør. Når vi har ganske bra prisstigning er det mange som opplever at bare renteøkningen spiser opp lønnsveksten, sa forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til TV 2 Nyhetene tirsdag.

MER OM SAKEN HER: Frykter for økonomien

LES OGSÅ: Administererende direktør i SSB, Øystein Olsen tror på høyere rente og dyrere levekår - Sterkeste prisvekst på 20 år