TA GREP: Kjersti Børsum er en av mange nordmenn som merker renteoppgang og prisvekst.  (Foto: TV 2)
TA GREP: Kjersti Børsum er en av mange nordmenn som merker renteoppgang og prisvekst. (Foto: TV 2)

Frykter for økonomien

Stadige renteøkninger og en galopperende prisvekst gjør at nordmenn frykter for egen økonomi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg er ikke en av de derre ”Norge går så bra”, så jeg merker at det er kjempetøft, sier Kjersti Børsum til TV 2 Nyhetene.

En undersøkelse laget for Sparebank 1 viser at andelen som tror på en positiv utvikling av sin egen privatøkonomi, er nesten halvert det siste året.

- Det er klart det er grunn til bekymring. Renta har gått kraftig opp på kort tid, selv med gode lønnsoppgjør. Når vi har ganske bra prisstigning er det mange som opplever at bare renteøkningen spiser opp lønnsveksten, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til TV 2 Nyhetene.

- Pessimistisk
Bolig og forsikring er noe av det siste folk vil kutte i. Øverst på kuttlista står fornøyelser, reiser og ferier når stadig færre tror de vil få bedre privatøkonomi.

- Jeg er pessimistisk. De er ikke enige, de som styrer landet her, sier Liv Berit Rønning til TV 2 Nyhetene.

- Jeg holder med regjeringen som er nå, men de må fortelle at de har et grep sånn at folk tror på dem og de ikke bare sitter og gjør noe annet, sier Kjersti Børsum.

Video: Se hva finansminister Kristin Halvorsen svarte

Finansminister Kristin Halvorsen er ikke overrasket over at folk nå er mer pessimistiske med tanke på egen økonomi.

- En ekstraordinær høykonjunktur er i ferd med å dempe seg. Det merker vi på mange områder, men også forbrukerne merker det, sier Halvorsen til TV 2 Nyhetene.

- Hva slags konsekvenser tror du at høyere rente og dyrere mat vil få?

- Jeg tror at en del begynner å merke at særlig prisen på boliglån har gått opp, og det er en av de tingene regjeringa og jeg tar ekstra hensyn til når vi lager statsbudsjettet for 2009. Vi vet at mange i etableringsfasen har kjøpt dyrt, de har strukket strikken langt, de har lånt ofte mange ganger inntekten sin og de vet at en ekstraordinær renteøkning vil skape utfordringer for mange, sier finansministeren.

- TA ANSVAR: Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener regjeringen må ta ansvar for rentesituasjonen.  (Foto: TV 2)
- TA ANSVAR: Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener regjeringen må ta ansvar for rentesituasjonen. (Foto: TV 2)

- Sett en stopper
Høyre mener regjeringen må ta sin del av ansvaret både for den høye prisveksten og for renta.

- Gjennom jordbruksoppgjøret så har man presset opp matvareprisene, og gjennom økonomien har vi fått høyere rente. Det er klart at regjeringen bærer et medansvar for dette, og nå er det på tide at vi får et statsbudsjett som setter en stopper for rentegaloppen, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til TV 2 Nyhetene.

- Regjeringen har ansvar
LOs forbundsleder Sture Arntsen mener også at regjeringen har et ansvar for prisveksten. Nå ber han finansministeren om å vurdere avgiftskutt, særlig på mat.

VURDER AVGIFTSKUTT: Det er oppfordringen fra LOs forbundsleder Sture Arntsen. (Foto: TV 2)
VURDER AVGIFTSKUTT: Det er oppfordringen fra LOs forbundsleder Sture Arntsen. (Foto: TV 2)

- Det er ulike typer avgifter som er knyttet ikke minst til dagligvaresektoren, som bør ses på. De bør også se nærmere på dagligvaremomsen. Jeg tenker først og fremst på alle de som lider nå i etableringsfasen med høye lån, med de svære rentene vi har fått, og ikke minst på barnefamilier som bruker store deler av sitt budsjett på matvarer, sier Arntsen til TV 2 Nyhetene.

Men Kristin Halvorsen avviser blankt å sette ned matmomsen.

- Nei, vi har ikke planer om omfattende avgiftsreduksjoner i dette statsbudsjettet. Vi har tenkt å styre en økonomisk politikk på en måte der ikke det i seg selv er med på å fyre opp rentenivået.