Ovnsbakt sei

Og Tines superlaks

Begynn med å koke rotmos.

Skrell og del poteter og grønnsaker i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av vannet, behold ca 2 dl til å spe i mosen. Knus poteter og grønnsaker. Spe med kokevannet til passende konsistens. Tilsett margarin og smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Del fisken i porsjonsstykker. Dryss med salt , pepper og litt presset sitronsaft. Stek i varm stekeovn 150 oC i 15-20 min.. Fisken skal så vidt være gjennomstekt. Ikke la den stå så lenge at den blir tørr!

Tilbehør: Finhakk ½ chili, 1 sjalottløk, 1/2 frisk ingefær, rikelig med persille og bland sammen med ca 1 1/2 dl soyasaus.

Tips: Rotmosen kan også tilsettes brokkoli .

Tilsett brokkolibuketter mot slutten av koketiden. Brokkolistilker i biter kokes sammen med grønnsakene.

Tines superlaks:

Sett stekeovnen på 180 grader.
Del laksebitene i passelige porsjonsstykker (ca 200 g).
Legg laksefileten på en stekeplate dekket med bakepapir.
Ha på salt og pepper.
Bland saften av 1 sitron med 1 ss olivenolje og masse finsnittet frisk persille (det letteste er å klippe det opp).
Pensle urteblandingen på laksestykkene.
Stek laksen midt i ovnene så den blir knapt mør, ca 15 minutter på 180 grader.

Grønn pesto: lages selv er absolutt best, men ferdig kjøpt er et helt greit alternativ

1 potte basilikum
50 g parmesan (Parmigganio Reggiano)
40 g pinjekjerner
1 hvitløksbåt
Ca 1 dl extra virgin olivenolje

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de er gylne.
Ha basilikum, salt, hvitløk, parmesan og pinjekjerner i en kjøkkenmaskin/stavmikser og kjør dette noen sekunder til en jevn masse. Spe med god olivenolje.
Ha i mer olje hvis du synes pestoen er for tørr.
Pestoen holder seg i kjøleskapet noen dager, og det går fint an å fryse den ned hvis du lager en stor porsjon

Ratatouille:

1 squash
1 aubergine
1 gul paprika
1 rød paprika
1 grønn paprika
1/2 rød chili
1 løk
3 gulrøtter
2 hvitløksbåter
2 ss olivenolje
2-3 bokser flådde tomater i boks
1/2 sitron, saften av en sitron
Maldonsalt og nykvernet pepper
Smak til med sursøt chillisaus hvis du syns den blir for tam

Rens og finhakk chili, hvitløk og løk.
Rens, vask og del grønnsakene I små biter.
Fres chili, hvitløk og løk I olje til det blir gyllent og mykt.
Tilsett de andre grønnsakene og hell over de hermetiske tomatene.
La grønnsakene småkoke til de er møre ca 15-20 minutter.

Smak til med salt, pepper og nypresset sitronsaft og eventuelt sur-søt chillisaus.

Kok pasta etter anvisning på pakken, ca 100 g tørr pasta per person.
Server med nykokt fullkornspasta.