Vladimir Gusev (Foto: JEAN CHRISTOPHE BOTT/EPA)
Vladimir Gusev (Foto: JEAN CHRISTOPHE BOTT/EPA)

Ny russisk dopingskandale

Gusev og to kappgjengere mister OL i Beijing.

Kappgjengerne Valery Borchin og Vladimir Kanaikin skal være to av de som er tatt for doping, mens sykkelrytteren Vladimir Gusev har blitt sendt hjem og mister OL, som følge av at han mistenkes for dopingmisbruk.

Han har ikke avlagt noen positiv prøve, men er under sterk mistanke.

De to førstnevnte skal ha testet positivt på EPO.

Sparket fra sykkellaget etter høye blodverdier
Gusev har nylig blitt sparket av det kasakhstanske sykkellaget Astana etter at de gjennomførte en intern dopingkontroll som viste unormalt høye blodverdier.

Laget, som var utestengt fra årets Tour de France, har ryttere som Alberto Contador og Andreas Kløden.

- Tragedie for utøveren
Aleksander Gusjatnikov er leder i Russlands sykkelforbund, og nekter å dømme Gusev.

- Dette er en tragedie for utøveren, med denne typen mistanker. Vi tror på ham, vi har tro, men hvem vet? Kanskje det dukker opp noe, sier en kryptisk Gusjatnikov ifølge NTB.

Russerne tar ingen sjanser på at noen av deres utøvere skal bli tatt for doping under selve lekene, og ordren om å sende Gusev hjem kommer fra høyeste hold.

Les også: Nektes OL-start

Vil unngå skandaler i OL
Den russiske idrettsministeren Vitalij Mutko har tidligere uttalt at det er viktigere å unngå skandaler enn å vinne medaljer, og har spesielt pratet negativt om sykkelsporten, som han ser på som fortapt til doping.

Han ønsker ikke at dopingavsløringer skal sverte de gode prestasjonene til de oppriktige russerne under OL, og tar derfor ingen sjanser med Gusev.

Fjerdemann fra årets Tour de France, Denis Mensjov, tar over plassen til Gusev i OL-troppen.

Alexei Voevodin var ikke del av den russiske troppen, men har også blitt tatt for dopingbruk.

- Systematisk doping

Anti-dopingsjefen Arne Ljungqvist i den internasjonale olympiske komite (IOC) er ikke i tvil om at russerne bevisst og systematisk har jukset.

- For et år siden ville jeg ha sagt nei, men jeg er enig i at dette er en sak som viser systematisk doping. Dette vil under de nye reglene til det internasjonale antidopingbyrået (WADA) gi fire års karantene sier svensken, som også er visepresident i WADA.

Tirsdagens avsløring skjer bare uken etter at sju kvinnelige friidrettsutøvere fra samme nasjon ble funnet skyldige i å fabrikere sine dopingtester.

Under det forestående mesterskapet er det planlagt 4500 dopingtester, hvor minst 700 vil være blodprøver.