Sol (Foto: Brynhild Berge Sjølingstad)
Sol (Foto: Brynhild Berge Sjølingstad)

Rekordvarm juli

Juli ble en svett måned for mange og var varmere enn normalt i nesten hele landet. Julivarmen medførte høye badetemperaturer og flere dager med tropenetter i Sør-Norge.

På Vestlandet var middeltemperturen 3-4 grader over det normale og nær rekordnoteringene fra 2003 og 2006.

Tropenatt og heftig torden
Måneden startet med høytrykk og pent vær i det meste landet med temperaturer på 30 grader flere steder i Sør-Norge. Natt til den 4. juli ble årets første tropenatt registrert i Rogaland. På Sola var nattens minimumstemperatur hele 22,2 grader. De høye temperaturene medførte også lokale regn- og tordenbyger. Den 5. juli opplevde Oslo-området kraftig tordenvær, etterfulgt av nærmest sammenhengende regnvær i nesten to døgn. Asker målte den største døgnnedbøren i juli med 67,5 millimeter.

Pause fra syden
I de neste 2-3 ukene var værforholdene preget av lavtrykksområde over Skandinavia og Norskehavet med forholdsvis kjølige luftmasser og en del regnbyger i nærmest hele landet.

Men varmen kom tilbake...
Fra den 24. juli bygde nemlig et høytrykk seg opp over Skandinavia og gav pent og svært varmt vær, særlig i Sør-Norge, med temperaturer over 30 grader de fleste steder – sørlig over innlandet. Mange værstasjoner satte nye temperaturrekorder for juli. Den høyeste temperaturen i landet ble målt i Trysil med 33,8 grader (26/7). Både Trysil og Rena i Hedmark hadde fem dager på rad med temperaturer over 30 grader i slutten av juli, men også på Vestlandet var det svært varmt der Voss registrerte syv dager på rad med temperaturer over 30 grader.

Disse tropetemperaturene medførte også lokalt kraftige regn- og tordenbyger, særlig de tre siste dagene i juli da store deler av Sør-Norge fikk oppleve et voldsomt tordenvær.