Oscar De La Hoya (Foto: STEPHEN DUNN, © sd/jr/tc)
Oscar De La Hoya (Foto: STEPHEN DUNN, © sd/jr/tc)

Jakter på motstander

Boksekongen Oscar De La Hoya søker motstander til avskjedskamp.
Lønn: 50-100 millioner kroner.

Det pågår i disse dager en stille kamp mellom de mest populære proffbokserne i verden som veier mellom 60 og 70 kilo.

Plan A torpedert
Alle er på markedet og gjør seg mest mulig attraktive i håp å sikre seg oppgaven som er den mest lønnsomme bokseverden har å by på for tiden – å være motstander for pengemaskinen Oscar De La Hoya (35).

Den amerikanske superstjernen ble nemlig stående med skjegget i postkassa da Floyd Mayweather Jr. nylig valgte å avlyse den planlagte returkampen mellom de to til fordel for å legge hanskene på hylla.

Mayweathers avgjørelse førte til at De La Hoya måtte planene om en trekamps karrièreinnspurt.

Dropper semifinale
I mangel på en erstatter for Mayweather, valgte De La Hoya i stedet å droppe det som skulle være hans nest siste kamp og heller konsentrere seg om én karriereavsluttende megamatch.

Kampdato for den store finalen er satt til den 6. desember.

Men hvem 35-åringen velger å møte er fremdeles ikke avgjort, og potensielle kandidater sitter nå nærmest på nåler i påvente av at kongen skal bestemme seg for hvem som skal få oppdraget.

Avhengig av hvor populær den heldige bokseren selv er kan den utvalgte vente seg et kamphonorar på 50-100 millioner kroner.

- Jeg har bedt promotor Richard Schaefer om å skaffe meg den største kampen som er mulig å få til. Den bokseren som kan gi oss det er den bokseren vi er ute etter. Men det er mange muligheter her, og jeg er villig til å møte hvem enn det måtte være, sier De La Hoya til nettstedet Fightnews.com.

Ulike muligheter
Hvilke kriterier De La Hoya og Schaefer velger å legge til grunn for å skape det de kaller «den største kampen» kan dermed avhenge av flere faktorer.

Hvor populær den eventuelle motstanderen er i USA betyr mye i forhold til salg av kampen på betal-TV.
Fjorårets kamp mellom De La Hoya og Mayweather ble solgt til 2.4 millioner amerikanske husstander, noe som ga TV-inntekter på nærmere 700 millioner kroner.

Hvor populær den eventuelle motstanderen er i resten av verden betyr mye i forhold til salg av TV-rettigheter til utlandet.
De La Hoya vs. Mayweather ble f.eks. direktesendt på TV i 176 nasjoner.

Hvor populær bokseren er i byen som kampen avholdes i betyr mye i forhold til antall publikummere.
De La Hoya har lenge ytret ønske om å bokse foran et stort publikum, dvs. 50 000+.

Klassisk nok er egenskapene som innfrir de forskjellige kriteriene jevnt fordelt på det som pr. dags dato sies å være de fire heteste kandidatene.

Cotto-Margarito (Foto: ALEX CRUZ, © jn JAM SS)
Cotto-Margarito (Foto: ALEX CRUZ, © jn JAM SS)

Toppkamp kan gi svar
De La Hoya sies derfor å være svært interessert i utfallet av helgens toppkamp mellom Miguel Cotto og Antonio Margarito.

Dersom Cotto vinner det store Puerto Rico vs. Mexico oppgjøret som avholdes i Las Vegas søndag morgen norsk tid, leverer weltervektséneren en meget sterk søknad.

WBA-mesteren er nemlig en folkehelt i hjemlandet og blant den puertoricanske befolkningen på USAs østkyst.
En De La Hoya vs. Cotto kamp vil lett kunne fylle Madison Square Garden og gi god butikk for betal-TV i resten av USA og Puerto Rico.

- Å møte vinneren av kampen mellom Cotto og Margarito vil være en flott måte for meg å avslutte karrieren på, uttaler De La Hoya, uten å utdype noe ytterligere.

Hjemmeoppgjør også interessant
En annen het kandidat til finalekampen er lett-mellomvektklassens WBC-mester, Sergio Mora.
«The Latin Snake» har blitt en av USAs mest populære boksere etter at han vant første sesong av realityserien «The Contender» i 2005.

Mora er i likhet med De La Hoya fra Los Angeles, noe som betyr at byens største idrettsarena kan fylles til randen dersom kampen lander i storbyen.

- Å møte Mora i Dodger Stadium er en større kamp enn å møte Cotto. Da snakker vi 55 000 tilskuere. Det ville være utrolig, sier De La Hoya.

(artikkelen forts. under bildet)

Manny Pacquiao2 (Foto: ALANAH M. TORRALBA, © AT LB)
Manny Pacquiao2 (Foto: ALANAH M. TORRALBA, © AT LB)

«Pacman» i teten?
Bokseren det spekuleres mest rundt er likevel Manny «Pacman» Pacquiao.

Super-fjærvektsmesteren som nylig imponerte stort i sin lettvektsdebut er en større superstjerne i Asia enn hva De La Hoya er i USA, og enkelte eksperter hevder at en match mellom de to er verdt godt over en halv milliard kroner.

En slik sum forutsetter imidlertid at arrangørene klarer å selge kampen som en jevn match, noe som kan bli vanskelig ettersom Pacquiao – selv på sitt tyngste – har en matchvekt som er 8-10 kilo lettere en De La Hoya.

Filippineren er også ti centimeter lavere og har en betydelig kortere rekkevidde.
På papiret holder De La Hoya alle fordeler.

Likevel har begge leire allerede gjort sitt beste for å gi en eventuell kamp mellom de to troverdighet.
Pacquiaos trener Freddie Roach, som også har trent De La Hoya tidligere, hevder sin bokser vil være altfor god for De La Hoya.

- Pacquiao er en mulighet. Han viste at han hadde både hurtighet og slagkraft intakt da han møtte David Diaz (i lettvektsdebuten), mener boksekongen.

Sergio Mora (Foto: JE1)
Sergio Mora (Foto: JE1)

Hatton usannsynlig
En som fremdeles ikke er helt silt ut av søknadsbunken er lett-weltervektsmesteren Ricky Hatton.

Den populære briten mener han og De La Hoya vil kunne trekke 100 000 tilskuere på Wembley Stadium i London.

Hatton er imidlertid kontraktsfestet til en kamp mot amerikanske Paulie Malignaggi i november og har ikke fått medhold fra verken Malignaggi eller amerikansk TV om å utsette den kampen.

De fleste i bransjen anser dessuten Hatton for å være en lett kamp for De La Hoya.

Outsideren
Den siste aktuelle kandidaten sies å være De La Hoyas gamle rival, Felix Trinidad.

Selv etter å ha vært ute av verdenstoppen og kun bokset sporadisk de siste årene nyter Trinidad fremdeles stor popularitet i sporten.

Et eventuelt oppgjør mellom de to kjenningene er også salgbar kamp ettersom puertoricaneren slo De La Hoya i 1999.

Felix Trinidad (Foto: TIMOTHY A. CLARY, © TAC/nk)
Felix Trinidad (Foto: TIMOTHY A. CLARY, © TAC/nk)

Den gang kjøpte 1.99 millioner amerikanske husstander kampen på betal-TV og en returkamp har hele tiden ligget i kortene.

Problemet med denne kampen er at Trinidad hevder han ikke lenger klarer å komme ned til en vekt som De La Hoya vil akseptere.

Trinidads far og manager har uttalt at en omkamp mot De La Hoya kan ikke skje på en lavere vekt enn 77, 2 kilo, nesten elleve kilo tyngre enn vekten De La Hoya planlegger avslutte på.

Uansett hvem den heldige blir så er boksekongen klar på én ting:

- Dette blir min siste kamp. Det er det ingen tvil om.