Bengt Saltin utelukker ikke dopingsaker i langrenn denne sesongen. Han er leder av FIS' medisinske komité. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Bengt Saltin utelukker ikke dopingsaker i langrenn denne sesongen. Han er leder av FIS' medisinske komité. (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

- WADA sitter på et fjell av EPO

Dansk lege frykter dopingbølge i OL.

Årets utgave av Tour de France har vært preget av doping.

Nå tror den danske legen Rasmus Damsgaard, som leder antidopingarbeidet for sykkellaget Astana og Det internasjonale skiforbundet, at dopingjegerne ikke har kontroll før årets store sportsbegivenhet snart settes i gang i Beijing.

- WADA (Verdens antidopingbyrå) sitter på et fjell av positive EPO-tester. De har svært strenge regler, og sier alt går bra. Men det fungerer ikke i det hele tatt. Du kan mer eller mindre gjøre hva du vil med EPO uten å bli tatt, sier en oppgitt danske til BBC.

Danske forskere testet nylig ut om laboratoriene virkelig kan oppdage EPO. Åtte studenter brukte dopet i noen uker, og økte sin fysiske kapasitet med opp til 50 prosent.

Men sjokkerende nok ble ingen av deres urinprøver definert som positive i ett av de to WADA-godkjente laboratoriene som analyserte urinprøvene.

Avviser kritikken
Oliver Rabin i WADA er uenig med Damsgaard, og tror dopingbyråene har tatt igjen forspranget juksemakerne hadde.

- Det skulle vært dumt av meg å si at vi er hundre prosent sikre på at vi klarer å ta alle, men jeg kan forsikre om at hvis du tar EPO og det finnes i urinen, da oppdager vi det, sier Rabin til BBC.

- Unøyaktige tester
Den svenske dopingeksperten Bengt Saltin støtter Damsgaard, og tror at mange medaljevinnere vil slippe unna Wadas dopingjegere under De olympiske leker i Beijing.

- Jeg vil si at det finnes en stor risiko for at mesteparten av medaljørene og mange i finalene i utholdenhetsgrener har benyttet EPO, sier Saltin til Aftonbladet.

Og hevder samtidig at testene til WADA ikke er særlig nøyaktige, hvor mange tvilsomme tilfeller passerer forbi uten varsel.

- Man må ha tatt ganske mye EPO for å bli tatt. Dessuten må man ha tatt det ganske nært opp mot dopingtesten for at urintesten skal gi utslag, sier Saltin.

Dop-kopier verden over
Wadas EPO-tester er laget med utgangspunkt i amerikansk EPO, men kopier finnes over hele verden. Disse kopiversjonene av doping er nesten umulig å avsløre, lett tilgjengelige, og svært billige.

Saltin ønsker at blodprøvene til utøverne i fremtiden også skal kontrolleres, i tillegg til uriniprøvene. I friidrett kontrolleres nemlig ikke hemoglobinnivået i kroppen, noe som gjøres i andre idrettsgrener.