Brynestad  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Brynestad (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

- Selger en gullkandidat

Atle Brynestad mener han selger en gullkandidat for én krone.

Tirsdag ble det klart at Lyn får kjøpe Atle Brynestads aksjer i FC Lyn for én krone.

Etter ti år på eiersiden forlater dermed Brynestad nå Oslo-klubben - og innrømmer at salget er vemodig.

- Det er en bra avtale for Lyn. Jeg føler at de som nå kommer inn som investorer får starte med blanke ark, forteller en åpenhjertig Brynestad i et intervju med TV 2 Sporten kort tid etter at han solgte sine aksjer for den nette sum av én krone.

- Gode nok til gull
Under Henning Berg er Lyn i ferd med å etablere seg på den øverste halvdelen i Tippeligaen. Etter 14 serierunder ligger Lyn på en fjerdeplass på tabellen med sine 24 poeng - fire poeng bak serieleder Stabæk.

Klubbens tidligere eier tror Bergs menn denne sesongen kan vinne gull.

- Det er så mye potensial i troppen og i årets mannskap at jeg tror de kan være med å kjempe om seriegull denne sesongen, slår Brynestad fast.

Som en del av tirsdagens avtale sletter Brynestads CG Holding all konserngjeld til FC Lyn Oslo AS som er på 15,95 millioner kroner.

- Dette synes jeg er et greit bidrag. Det blir på en måte mitt sluttbidrag til klubben, forteller Brynestad.

- Mange høydepunkter
Han overtok eierskapet i Lyn i 1998 og selger seg ut etter det forretningsmannen betegner som «ti fantastiske år».

- Jeg har hatt mange høydepunkter de siste ti årene. Jeg føler at da jeg tok over Lyn i 1998 var Lyn et bunnlag på vei til 2. divisjon med fire tilskuere på kampene. Det var meg, mine to sønner og formannen i klubben som så Lyn. Nå er Lyn et topplag med store utviklingsmuligheter. Jeg håper Lyn han opprettholde stillingen som det beste laget i Oslo fremover, forteller Brynestad - og sender et aldri så lite stikk til Lyns Oslo-rival Vålerenga.

- Hva er dine personlige sportslige høydepunkter som Lyn-eier?

- Jeg må jo nevne sesongen 2002 da vi ledet serien lenge og tapte etter en dramatisk kamp mot Rosenborg. Til slutt ble det sølv den sesongen. I tillegg var jo cupfinalen i 2004 et høydepunkt, selv om det ble tap. Og selvsagt alle kampene mot Vålerenga, som Lyn ikke tapte mot i min tid på eiersiden, oppsummerer Brynestad.

Har brukt 150. mill
Brynestad har imidlertid åpnet lommeboken på vidt gap for å bygge opp Lyn til en toppklubb. Over hundre millioner kroner har han spyttet inn i klubbkassen.

- Var det verdt 150 milioner kroner?

- Selvfølgelig har det blitt alt for dyrt. Rent pengemessig burde jeg selvsagt brukt mindre. Det er store summer det er snakk om. Men jeg angrer ikke på at jeg har vært med. Fotballen har imidlertid forandret seg så mye de siste årene. Nå er det mest buisness. Litt av grunnen til at jeg gikk inn var mer idealistisk. Jeg har alltid vært interessert i fotball og trent alderbestemte lag. Toppfotball i dag handler om helt andre ting, og det er noe av grunnen til at jeg trekker meg ut. Jeg vil ikke være med på det råkjøret, svarer en betenkt Brynestad.

Åpner for å kjøpe ny klubb
- Hva skal du bruke den ene kronen du fikk for salget av Lyn til?

- Vel, det er litt hemmelig. Men det skal gå til et annet fotballag i Oslo-området. Men det skal jeg komme tilbake til, svarer Brynestad og smiler lurt.