Varm sjokolade

Med en god adventskrans til

Sjokolade med krydder og chili:

Hakk opp sjokoladen.
Varm langsomt opp melk, vaniljestang splittet i to, chili og kanelstang.
Trekk klasserollen vekk fra platen.
Hell melken litt etter litt over den hakkede sjokoladen mens du rører med en visp, til sjokoladen løser seg opp.
Sil og server i små kopper ev med litt lett pisket krem.

Appelsin- og kanelkrydret sjokolade:

Finhakk sjokoladen.
Varm langsomt opp melk kanelstang og appelsinskall.
Trekk kasserollen tilseide.
Ha sukker i en annen kasserolle og smelt til lys karamell.
Hell den varme melken over karamellen og la trekke til all karamell har løst seg opp.
Tøm litt etter litt den varme melken over sjokoladen mens du visper godt.
Smak ev til med Grand Marnier.
Server i små kopper med en kremklatt.

Adventskrans:

Smelt smør, tilsett melk og varm til lunken / fingervarm.
Rør ut gjæren i litt av melken.
Rør eggene ut i resten av melken.
Ha alt det tørre i bakebollen og tilsett væske mens maskinen går.
Elt deigen i maskin i 8-10 min, til den blir glatt, smidig og blank.
Dekk til bakebollen og sett til hvil/ heving i 30-40 min.
Ta deigen ut på bakebordet, elt og klapp den ut til et rektangel.
Legg ønsket fyll langsetter deigen.
Rull deigen sammen fra langsiden.
Legg på et bakepapirkledt stekebrett og form til en kringle.
Dekk til og etterhev i 40-50 min.
Stek på nederste rille i varm stekeovn ved 210 o C i 20-30 min.
Pensle ev med egg og dryss med perlesukker før steking,
eller smør melisglasur på den avkjølte kringlen før servering.

Avkjøl på rist.