Paul Strauss  (Foto: TV 2/)
Paul Strauss (Foto: TV 2/)

Roser dopingjegerne

- ASO gjør en storartet jobb, sier Dr. Paul Strauss.

Strauss leder antidopingarbeidet internt for sykkellagene Garmin-Chipotle og Team Columbia.

Han er, i tillegg til å være lege, også syklist. Nå bruker han sin ekspertise i kampen mot doping som en av grunnleggerne av Agency for Cycling Ethics (ACE).

Amerikaneren følger årets Tour de France og er imponert over antidopingarbeidet til arrangøren ASO og det det internasjonale sykkelforbundet, UCI, gjør.

- De gjør en storartet jobb. Det som har skjedd i år er at rytterne har trodd de har kunnet slippe unna, men likevel blitt avslørt. De har gjort ting på en intelligent måte i år. De har fått oppmerksomheten fra lagene rundt et stoff som tidligere ikke har vært mulig å oppdage. Det er fremskritt, sier Strauss til TV 2 Sporten.

- Tror du sykling noengang vil bli en 'ren' sport?

- Ja, i år er sporten renere enn den har vært tidligere. Hvis det ikke skjer vil sykling slutte å eksistere som en sport. Vi går i riktig retning.

Han tør ikke si noe om det kommer flere dopingskandaler under årets Tour, men er sikker på at det nå begynner å gå opp for folk at doping ikke lønner seg lenger.

- Det at Saunier Duval trakk hele laget er et tegn på noe. Jeg vet ikke hva mer man vil høre om det laget, men kanskje det er et tegn på at det er på tide å si stopp på et nivå over selve laget, sier Paul Strauss.

ACE og Paul Strauss tester rytterne til Garmin og Chipotle jevnlig for å se om det er spor etter doping. Han tror ikke det er lett for eventuelle juksemakere å snike seg unna.

- Vi tester bortimot annenhver dag. Måten blodpasset vårt er lagt opp på gjør det lett å se etter unormale verdier over tid, sier Strauss.

- Hva synes rytterne selv om å bli testet så grundig?

- Nå til dags vet rytterne om konsekvensene av å bruke doping og er enig i at det må bli en slutt på det, fordi doping har skadet ryttere, lag og hele sporten. Jeg tror de ser på det vi gjør som en mulighet til å vise verden at de sykler uten doping.