Thorstein Helstad (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
Thorstein Helstad (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

Tøff konkurranse for Helstad

Er Tippeligaens mest effektive poengsanker - så vidt.

Tippeligaen er halvspilt og Thorstein Helstad troner suverent øverst på toppscorerlisten, men i Poengligaen må Brann-spissen finne seg i å dele førsteplassen med Veigar Páll Gunnarsson og Tarik Elyounoussi.

I videovinduet øverst kan du se Tarik Elyounoussis utrolig 2-0 mål mot Lillestrøm i forrige serierunde.

Mest effektiv
Helstad har scoret elleve mål, men har ingen målgivende pasninger. Elyounoussi har scoret fem og lagt inn til seks. Páll Gunnarsson har bare scoret to, men være nest sist på smått utrolige ni mål.

Helstad er likevel den viktigste spissen dersom man regner i forhold til spilte kamper. Brann-spissen har vært på banen i én kamp mindre enn sine to poengligakonkurrenter, og bidrar dermed til gjennomsnittlig 0,92 mål per spilte kamp, mot 0,85 for Gunnarsson og Elyounoussi.

Mest overraskende er det kanskje at Pall Gunnarsson er en flittigere poengsanker enn den langt mer omtalte spisskollegaen Daniel Nannskog. Nannskog bidrar til gjennomsnittlig til 0,69 mål per kamp, og har scoret syv og lagt inn til to så langt denne sesongen. Det holder til en syvendeplass.

Se tabell med de ti viktigste bidragsyterne nederst i artikkelen!

Klassisk Helstad-scoring: Brann-spissen bruker farten sin mot Bodø/Glimt-forsvaret og gjør 1-0 i det som endte opp med å bli en 4-1-seier for Brann (saken fortsetter under).

250861

Samarbeidet mellom Veigar Páll Gunnarsson og Daniel Nannskog har sørget for mange mål. I videovinduet nedenfor kan du se Nannskog spilles gjennom av Gunnarsson i Stabæks 3-0-seier over Fredrikstad. Gunnarsson hadde forøvrig målgivende på alle Stabæks mål i den kampen (Saken fortsetter under).

244966

Moldskreds kanonform
Morten Moldskred har imponert for Tromsø etter han kom tilbake for fullt etter skaden som ødela første del av sesongen.

Faktisk har seks av Moldskreds syv bidrag kommet på de siste tre kampene, der det har blitt fem scoringer og ett assist. I snitt bidrar Moldskred til 0,78 mål per kamp.

Om Moldskred fortsetter i et slikt tempo tar det ikke langt tid før han er oppe og truer Tippeligaens tre ivrigste poengsankere.

I 3-1-seieren mot Aalesund scoret Moldskred på en vakker volley. Se scoringen her (saken fortsetter under):

252417

Poengsankerne viktig for tabell-suksess
Tar man en titt på Tippeliga-tabellen er det lett å se sammenhengen mellom målscorere og tabellposisjoner.

Fredrikstad og Stabæk som ligger øverst har begge to spillere godt inne blant de ti første. Det er bare disse to og Bodø/Glimt som har klart det kunststykket.

Blant Tippeligaens åtte første er det kun Vålerenga på femteplass som ikke har en representant på topp 10-listen, mens lagene fra niende til 14. plass heller ikke er representert på listen.

Rosenborg, som har slitt med å finne målformen, ligger som nummer åtte på tabellen og har kun Steffen Iversen inne på listen. Han deler niendeplassen med Bodø/Glimts Thiago Martins.

Se listen over Tippeligaens viktigste poengsankere her:

Viktigste poengsankere

Ant.kamper

Mål

Assist

Poeng

Snitt

1. Thorstein Helstad

12

11

0

11

0,92

2. Veigar Páll Gunnarsson

13

2

9

11

0,85

2. Tarik Elyounoussi

13

5

6

11

0,85

4. Morten Moldskred

9

5

2

7

0,78

5. Gardar Jóhansson

13

7

3

10

0,77

5. Espen Hoff

13

7

3

10

0,77

7. Daniel Nannskog

13

7

2

9

0,69

8. Trond Olsen

13

3

5

8

0,62

9. Steffen Iversen

10

6

0

6

0,60

9.Thiago Martins

10

5

1

6

0,60