Riccardo Ricco tatt for doping. (Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS)
Riccardo Ricco tatt for doping. (Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS)

Ny skandale i Touren

Riccardo Riccò har testet positivt på EPO. Saunier Duval trekker hele laget.

Følg dagens etappe direkte i vårt livesenter.

Tour de France er rammet av nok en dopingskandale.

Ikke helt overraskende er det en Saunier Duval-rytter som er tatt.

Nå er hele laget trukket fra Tour de France.

Les også: Kurt Asle Arvesens blogg

Tredjegenerasjons EPO
Det spanske laget imponerte veldig i Pyreneene. Kometen Riccardo Riccò har vunnet to etapper, mens Leonardo Piepoli vant styrkeprøven opp mot Hautacam.

Nå viser det seg at Riccò ikke var ren.

En urinprøve viser spor av en tredjegenerasjons EPO, CERA. Det nye stoffet Mircera er et stoff av denne typen. Dette stoffet skulle ikke være mulig å oppdage og flere ryttere har innrømmet at de bruker det.

Etter at Moises Duenas Nevado ble avslørt onsdag, sto tilfeldigvis to andre Barloworld-ryttere av på etappen samme dag. På dagens etappe valgte også Baden Cooke å trekke seg etter en liten tur i asfalten. Nå trekker altså Saunier Duval hele laget som følge av at Ricco ble avslørt.

- Det er ikke overraskende. Mistanken mot Saunier Duval har vært lenge. Riccò har jo Marco Pantani som sitt store idol. Pantani ble som kjent kastet ut av Giro d'Italia på grunn av for høye blodverdier i 1999, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Se Christian Paasche og Johan Kaggestads reaksjon på avsløringen under.

253110

Riccò var en av fem utøvere som hadde for høye blodverdier før Touren startet, men han har sertifikat fra UCI på at han har normalt høye verdier.

- Jeg er ren
Han har ikke brydd seg om ryktene som har gått om ham.

- Jeg er overhodet ikke bekymret eller opphisset over at navnet mitt nevnes i den forbindelse, sa han om ryktene.

- Det kan godt hende at mine blodverdier ikke er som andre menneskers. Men for meg er det helt normalt, for de har ikke endret seg siden jeg var liten. Det fremgår av sertifikater jeg har fra den internasjonale sykkelunionen UCI, så det spiller overhodet ingen rolle for meg.

Men han har altså benyttet ulovlige midler for å forbedre kapasiteten sin ytterligere.

- Systemet fungerer
Italieneren er den tredje utøveren som tester positivt på EPO så langt i årets Tour de France. I går ble Barloworld-rytteren Moises Duenas Nevado tatt, mens Manuel Beltrán var første mann som ble avslørt.

- Han er tatt for det samme stoffet som de to andre, sier presidenten i det franske dopingbyrået Pierre Bordry.

- Dette er et tegn på at systemet fungerer. De som jukser nå undervurderer det systemet som er nå. De har nok også jukset tidligere. Riccò ble jo nummer to i årets Giro d'Italia, sier Kaggestad.

Saunier Duval har valgt å trekke laget fra resten av Tour de France. Det gjør ikke at mistanken til Piepoli og Juan José Cobo blir mindre.

Prøv deg som teammanager i Tour de France. Bli Tourmanager!

Se seiersintervjuet med Riccardo Riccò etter niende etappe.

252517