MENER TYSSE DOMMEN ER FEIL: En av Europas ledende ekspertre på doping, Werner Franke, mener at ingenting var galt med Erik Tysses dopingprøve. (Foto: THOMAS LOHNES/AFP)
MENER TYSSE DOMMEN ER FEIL: En av Europas ledende ekspertre på doping, Werner Franke, mener at ingenting var galt med Erik Tysses dopingprøve. (Foto: THOMAS LOHNES/AFP)

- Et åpenlyst bedrag

Anti-doping-aktivisten Werner Franke er kritisk til de franske dopingjegerne.

Den tyske molekulærbiologen Werner Franke er slett ikke imponert over effektiviteten på dopingkontrollene i årets Tour de France.

- Kun de dumme blir tatt
I et intervju med den tyske avisen Hamburg Morgenpost omtaler han Tourens dopingkontroll som et «åpenlyst folkebedrag» og mener prosedyrene gir utøverne mange muligheter til å omgå kontrollene. Det skriver Eurosport.

- Fortsatt er det kun de dumme og slurvete dopererne som risikerer å bli tatt, sier Franke.

Tyskeren, som er kjent for sin notoriske skepsis til sykkelsporten og Tour de France tror fortsatt at «flertallet» av feltet i Touren bruker dopingmidler.

Se hvordan tourens dopingjegere jager utøverne her.

Åpner sak mot Valverde
Biologen deler Jörg Jaksches oppfatning om at Alejandro Valverde ikke burde fått lov å delta i årets Tour. Valverde har blitt koblet til den spanske legens Eufemiano Fuentes famøse doping-kartell

- Jeg har skrevet dokumenter om det faktum at han har dopet seg og hvor mye han måtte betale for midlene. Hvorfor han får lov å fortsette er det ingen som vet, sier Franke.

I dag ble det også kjent at den internasjonale sportsdomstol CAS har åpnet sak mot Valverde for å finne ut om han skjuler seg under kodenavnet «Valv.Piti» i Fuentes klientliste. Det melder feltet.dk.

10 unormale blodverdier
Frankes spekulasjoner vil komme til å få økt oppmerksomhet etter den franske avisen Le Monde i dag slapp nyheten om at det ble oppdaget 10 unormale blodverdier i tester foretatt i dagene før årets ritt. Det kan indikere mulig bruk av EPO eller blodoverføring. Foreløpig er det ikke kjent hvem som har levert de unormale testene.

Franke har tidligere anklaget fjorårsvinner Alberto Contador for dopingbruk. I 2006 hevdet han at Jan Ullrich hadde brukt 30 000 kroner på dopingpreparater det året.