bolig_rente (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)
bolig_rente (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Mot enda høyere rente

Konsumprisindeksen for juni er dårlig nytt for deg med boliglån.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du mye lån kan du slappe av i sommer. Men fra høsten må du forberede deg på høyere rente. For i dag la Statistisk sentralbyrå frem konsumprisindeksen for juni. Den viser at prisene steg, om enn mindre enn fryktet.

- Tiltakende
Tallene viser at prisene på varer og tjenester til private husholdninger steg med 0,2 prosent.

- Tallene var marginalt lavere enn ventet, men hvis man graver litt i tallene og ser på de andre underliggende indeksene, så er egentlig inflasjonen ganske høy og tiltakende, sier seniorforvalter i Storebrand, Olav Chen, til TV 2 Nyhetene.

Det er dårlig nytt for deg med mye boliglån, for Norges Bank sitt beste våpen mot stigende priser er å sette opp styringsrenten.

- Det betyr at Norges Bank kan heve renten enda en gang i oktobermøtet, sier Chen.

Olje får skylda
Det er spesielt økte oljepriser som får skylden for oppgangen. Flyprisene har allerede gått opp – med hele 25 prosent på en måned, ifølge SSB.

- Det er veldig vanskelig å spå hvilken vei olje prisen går. Vi håper selvfølgelig at det kommer til å synke. Men hvis den fortsetter å øke så vil også flyprisene å øke i samme tempo, sier kommunikasjonsdirektør i SAS Norge, Thomas Midteide, til TV 2 Nyhetene.

Men ikke alt er blitt dyrere. Prisene på klær og sko falt med 2,5 prosent.

Mat ble også billigere, men Chen tror det er bare et spørsmål om tid før effekten fra jordbruksoppgjøret kommer.

- Vi tror at det vil slå inn neste måned. Dette fordi prispåslagene kommer gradvis når butikkene skal justere prisene sine, sier seniorforvalter Chen.