Trond Giske åpner RidduRiddu festivalen. (Foto: Egil Pettersen/TV 2)
Trond Giske åpner RidduRiddu festivalen. (Foto: Egil Pettersen/TV 2)

Riddu blir knutepunkt

Kulturminister Trond Giske kom med en hyggelig overraskelse da han åpnet Riddu Riddu-festivalen torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturminister Trond Giske åpnet festivalen som er den eneste internasjonale urfolkfestivalen av sitt slag i Europa.

Alle invitert
Det er første gang i festivalens 17 år lange historie at en representant fra regjeringen er til stede under urfolkfestivalen. I den forbindelse har Kåfjord kommune invitert alle innbyggerne til åpningen av årets Riddu Riddu festival.

Det var knyttet stor spenning til kulturministerens besøk, mest av alt fordi festivalen hadde søkt om knutepunktstatus.

Festivaldelledelsen, og deltakerne ble derfor ikke skuffet av ministerens besøk. Giske bekreftet under åpningen av festivalen at Riddu Riddu blir den 11. norske festivalen som får status som knutepunktfestival, melder nordlys.no.

Knutepunktstøtte
Statusen som knutepunktfestival medfører 1,5 millioner kroner i årlig støtte fra statsbudsjettet for urfestivalen. Festivalen vil motta støtten fra og med 2009.

- Riddu Riddu er svært betydningsfull i nasjonal sammenheng, ikke minst på grunn av festivalens internasjonale bredde som arena for urfolk i hele verden, sier Giske til TV 2 Nyhetene.

Torsdag ble det formelt annonsert at også Øya-festivalen vil motta knutepunktstatus. Trond Giske møtte de festivalansvarlige til et sommertreff i Middelalderparken der han bekreftet statusen. Øya-festivalen vil dermed motta 2, 5 millioner kroner i offentlige tilskudd.

Oppfylte kravene
Giske var innstilt på å gi festivalen knutepunktstatus allerede i fjor høst, men festivalen hadde en trekke krav de måtte oppfylle før statusen kunne formelt annonseres.

Øyafestivalen har som mål å bli den fremste festivalen for pop og rock i Norge. festivalen ble arrangert første gang i Oslo i 2001. Festivalen vil blant annet fremme norsk musikk.