Robert Mugabe under toppmøte i Den afrikanske union, Sharm el Sheikh Egypt
Robert Mugabe under toppmøte i Den afrikanske union, Sharm el Sheikh Egypt

Endelig snakker han

Mye tyder på at det internasjonale presset begynner å virke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang siden Zimbabwes skandalevalg i juni, da opposisjonspartiet trakk seg som følge av voldelighetene rettet mot deres tilhengere, har det blitt holdt møter mellom representanter fra Mugabes parti Zanu-PF og opposisjonspartiet MDC (Movement for Democratic Change).

- De startet samtalene i dag tidlig i Sør-Afrika, sier en talsmann for Sør-Afrikas president Thabo Mbeki til nyhetsbyrået AP.

Målet for forhandlingene er ifølge BBC News å stanse den politiske volden som råder i landet.

Første siden juni
Samtalene skal ifølge AP bli ledet av president Mbeki personlig. Han har forsøkt å få partene til å snakke sammen i over ett år, med varierende suksess.

Torsdagens samtaler skal være de første etter valget.

Les også: Mugabe vil samarbeide

Samtidig som Sør-Afrikas president gjør sitt ytterste for å løse situasjonen, presser USA og Storbritannia på for å innføre en rekke sanksjoner mot president Robert Mugabe og hans allierte. Sanksjonene innbefatter et reiseforbud, frysing av Mugabes og 13 av hans alliertes midler, samt en våpenembargo.

EU-sanksjoner
I forkant av møtet FNs sikkerhetsråd denne uken, hvor sanksjonene er ventet å bli vedtatt, har EUs parlament oppfordret sine medlemsland til å innføre økonomiske sanksjoner rettet mot Zimbabwes myndigheter. Ifølge BBC foreslår EU blant annet å innføre reiserestriksjoner for forretningsmenn som har vært med å finansiere Mugabes regjering, samt å avsløre hvilke banker som gir lån eller investerer i Zimbabwe.

Konflikten mellom opposisjonen og Mugabes parti har forverret seg betraktelig etter at den sittende presidenten erklærte seg som vinner av omvalget 27. juni. Mugabe var eneste kandidat under valget. Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai trakk seg som følge av den utstrakte volden hans tilhengere ble utsatt for i hjemlandet.