fly (Foto: Hordaland politidistrikt , © JFE )
fly (Foto: Hordaland politidistrikt , © JFE )

- Steilet før styrten

Den foreløpige rapporten fra Havarikommisjonen om flyulykken utenfor Bergen er klar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre personer omkom da et fly fra Helitrans styrtet 20. juni rundt 15 kilometer vest for Telavåg på Sotra. Den foreløpige rapporten ble offentliggjort torsdag.

Styrtet under eksamen
Den foreløpige rapporten sier at flyet gjorde diverse øvelser før det forsvant fra radaren. Ulykken inntraff rett etter at piloten skulle utføre en steilingsøvelse, en såkalt «approach to stall», som går ut på at piloten simulerer inngang til steiling.

Da flyet gjorde klar for øvelsen steg det først 300 fot, før det raskt mistet høyde. Etter dette forsvant flyet fra radaren.

Vanlig manøver
Ulykken skjedde under en eksamensflygning. De tre personene i flyet var eksamenskandidaten, en kontrollør og en kaptein som var fartøysjef. Denne typen steilingsøvelser er helt vanlig under eksamensflygning.

- Det er en vanlig øvelse under oppflyvning. Øvelsen går ut på at man kan kjenne igjen begynnende steiling og å demostrere at man kan kontrollere det, sier havariinspektør Tor Nørstegård ved Havarikommisjonen til TV 2 Nyhetskanalen.

Ombord på flyet finnes et eget system som skal hindre at steiling inntreffer. Hvarikommisjonen vet ikke om systemet virket som det skulle da ulykken inntraff.

251570

Nitidig arbeid
En uke etter styrten mente Havarikommisjonen at det var gode muligheter for å finne årsaken til ulykken. Foreløpig er det ingenting som tyder på at ulykken ble forårsaket av strukturell svikt. Det er heller ikke funnet tegn til feil ved motorer og propeller.

- Det gjenstår en rekke undersøkelser før vi kommer til et endelig resultat, sier Nørstegård.

Hele rapporten finner du her (ekstern lenke)

Se TV 2 Nyhetenes reportasje fra 27. juni her.

251558