pettersen_680
pettersen_680

Kjører «nullalternativet»

- Folk trodde jeg var syk, sier Høyre-veteran Jan Petersen om sveisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Nå er det nullalternativet som gjelder, sier Petersen med et smil.

Da Petersen for en tid tilbake kvittet seg med håret, gikk han ut i pressen for å understreke at han er frisk. Det var greiest slik, følte han.

- Folk turte ikke å spørre. De trodde jeg var syk, og så mye vet jeg om aviser at en eller annen kom til å dukke opp en eller annen dag. Og Dagbladet håndterte dette på en veldig skikkelig måte, sier Jan Petersen i samtale med TV 2 Nyhetskanalen.

Gir seg
Tidligere utenriksminister og Høyre-leder Jan Petersen har bestemt seg for å gå av som stortingsrepresentant. Petersen er ikke klar for pensjonisttilværelsen enda og sier han har spennende ting i sikte. Hva det er, vil han imidlertid ikke røpe.

- Jeg har holdt på i mange år og fått med meg det meste. Og det er ikke så lett å se hva som skal toppe det å være utenriksminister eller det å være partileder, og da er det på tide å finne på noe annet, sier Petersen

Jan Petersen høydebilde (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
Jan Petersen høydebilde (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
Lover for mye
Den siste meningsmålingen viser blant annet at regjeringen Stoltenberg synker i popularitet og at FrP er større enn Høyre. Petersen forklarer det med ansvar. Regjeringspartiene lovet for mye, mer enn de kunne holde. Fremskrittspartiet har aldri sittet i regjering og har dermed ingen historie å stå til rette for.

Han er forundret over at FrP hva som skjer når man lover for mye. Regjeringspartiene klarte ikke å holde alt de lovet, og FrP kommer med lovnader de heller ikke har mulighet til å holde. Petersen sier skuffelsesreaksjonene kommer dagen etter at de inntar regjeringskontorene, og at det er dette de bør konsentrere seg om og ikke skape enda høyere forventninger.

Advarer mot samarbeid
Han mener Høyre-ledelsen må tenke seg nøye om før de går inn i et eventuelt samarbeid med FrP. Spesielt om FrP er det største partiet. Om Høyre skal fungere som limet på den borgerlige siden, må de være størst. Likevel påpeker han at det er viktig at den borgerlige siden kan komme med et reelt alternativ til den rød-grønne regjeringen.

Petersen sier man ikke må gamble med norsk økonomi og love i øst og vest. Dette blant annet for at en fremtidig regjering ikke skal få skuffelsesreaksjonene mot seg.

- Husk på at det er alle partnerne som blir med i dragsuget om den største har lovet for mye.

Forsvarsrot
Rotet og frustrasjonen i forsvaret forklarer Petersen med at forsvarsbudsjettet er dratt for langt ned, slik at det stadig må foretas nye vurderinger for å spare på ting. Han mener Stortinget må bevilge flere midler, men at regjeringen ikke har vært villig til å gjøre det.

Forsvarets situasjon forklarer han på følgende måte:

- Forsvarets oppgave er å kjøre til Trondheim, men de får ikke bensin til å kjøre lengre enn til Dombås.

Dette er ifølge Petersen kjernen i saken, og det er det bare forsvarsministeren som har kontroll på og myndighet til å gjøre noe med.