iran_680 (Foto:  , © ak/dan)
iran_680 (Foto: , © ak/dan)

Klar beskjed til Vesten

Iran markerer sitt territorium.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iran foretok en prøveoppskytning av ni lang- og mellomdistanseraketter onsdag, en av dem med en rekkevidde på 2000 kilometer. Det betyr at den kan ramme Israel, samt amerikanske baser i Golf-området.

Prøveoppskytingen skaper en blanding av frykt og sinne i USA.

Konsekvenser
Handlingen gir ingen indikasjoner på at Iran har utviklet rakettprogrammet nevneverdig. Lignende prøveskytinger har forekommet før, men tidspunktet og området det ble gjort i er et tydelig signal fra Iran sin side.

Forsøkene ble gjort under en militærøvelse i området rundt Hormuz-stredet, en passasje i Golf-området hvor 40 prosent av verdens råolje passerer. Fra USA sin side fryktes det at Iran vil stenge av denne passasjen ved eventuell konflikt.

- Jeg tror alle er klar over hva som vil bli konsekvensene av enhver form for konflikt, skal USAs forsvarsminister Robert Gates ha sagt.

Ingen militærkonflikt
Selv om prøveoppskytingen fordømmes og skaper sinne blant amerikanerne, er det ingen umiddelbar fare for militær konfrontasjon. Både USA og FN har uttalt at de vil løse konflikten rundt Irans atomprogram diplomatisk. Iran insisterer på at formålet er å utvikle kjernekraftverk for å dekke landets energibehov.

Vestlige stormakter har lagt fram et tilbud om økonomiske insentiver for å få Iran til å innstille sitt atomprogram og skal i dialog med iranske myndigheter de nærmeste dagene.

Les også: - Tjener på trusler