UENIGE: Befolkningen sier et rungende nei til oljeboring mens kommunene allerede har begynt planleggingen.  (Foto: TV 2)
UENIGE: Befolkningen sier et rungende nei til oljeboring mens kommunene allerede har begynt planleggingen. (Foto: TV 2)

Sterkt uenige om oljeboring

Kommunen sier JA. Befolkningen sier NEI.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stor uenighet om det skal åpnes for oljeboring i Lofoten og Vesterålen eller om det fortsatt bør være stengt. Befolkningen i området svarer et rungende nei til oljeboring, mens kommunene på den andre siden ikke diskuterer om, men når det skal bli boring.

Et klart svar
En undersøkelse utført av Visendi for Verden Naturfond (WWF) viser at hele 66 prosent av de spurte i Nord-Norge er imot oljeboringen. Av alle spurte i hele landet sier 58 prosent at det fortsatt burde være stengt for oljevirksomhet i neste stortingsperiode.

Se resultatene fra undersøkelsen under.

Saken fortsetter under bildene.

I MOT: 58 prosent av den norske befolkning er i mot oljeboringen i området utenfor Lofoten og Vesteråg. (Foto: TV 2)
I MOT: 58 prosent av den norske befolkning er i mot oljeboringen i området utenfor Lofoten og Vesteråg. (Foto: TV 2)
I MOT: Hele 66 prosent av den nord-norske befokningen vil ikke ha oljevirksomhet i området utenfor Lofoten og vesteråg.  (Foto: TV 2)
I MOT: Hele 66 prosent av den nord-norske befokningen vil ikke ha oljevirksomhet i området utenfor Lofoten og vesteråg. (Foto: TV 2)

Ikke overrasket
Leder for naturvernavdelingen i WWF, Maren Esmark, er glad for resultatene, men ikke overrasket.

- Det er godt å se at kampen for å få vernet områdene har så stor støtte både lokalt og i hele regionen, sier Esmark til TV 2. Hun skryter av naturverdiene som finnes i områdene rundt Lofoten og Vesterålen.

- Dette er naturverdier av verdensklasse. Her finnes verdens største kaldtvannskorallrev, verdens største, og trolig siste, torskebestand, i tillegg til noen av Europas flotteste fuglefjell. Dette er et vanvittig rikt område, skryter naturvernlederen.

Ikke enige
Kommunene på sin side er klar for oljeboring hvilken dag som helst.

Ordføreren i Hadsel i Vesterålen, Kjell Børge Freiberg (Frp), er skråsikker på et nytt oljeeventyr og har allerede startet planleggingen.

- Dette er definitivt et spørsmål om når det kommer, ikke om, sier ordføreren til TV 2.

Se video av beboernes engasjement mot oljeboringen.

Saken fortsetter under videoen

Deler på inntektene
Hadsel kommune har hittil brukt 15 millioner kroner på å tilrettelegge for den oljebaserte industrien.

Kommunene i Vesterålen og Lofoten har til og med vedtatt at de skal dele på inntektene som følge av for eksempel eiendomsskatt. Dette er for å slippe eventuelle pinlige krangler om lokalisering.

Men før verken befolkningen eller kommunene vil få viljen sin må regjeringen og Stortinget ta den endelige beslutningen om havområdene skal åpnes for oljeboring. Det skjer først i 2010.