fly (Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX , © jk )
fly (Foto: Knut Fjeldstad/SCANPIX , © jk )

Nedtur for Norwegian

Flyr i motvind i Sverige og Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at flere fløy med Norwegian i juni, varsler administrerende direktør Bjørn Kjos et underskudd i andre kvartal på mellom 40 og 45 millioner kroner, melder Dagbladet.

I en pressemelding tirsdag sier Norwegian at 673.195 passasjerer reiste i juni. Dette var 97.677 passasjerer mer enn i fjor, og en økning i passasjertrafikken på 28%.

Sterk etterspørsel
- Økningen i første halvår på nærmere halvannen million passasjerer er fantastisk bra. Det viser fortsatt sterk etterspørsel i markedet, og at Norwegian har et produkt våre kunder er svært tilfreds med, sier Bjørn Kjos.

Allikevel må han innse at passasjertrafikken ikke har økt like mye som kapasiteten, som har økt med hele 32 prosent i forhold til i fjor. Kabinfaktoren, som forteller hvor fulle flyene er, har for utenlandsrutene gått ned med 3 prosentpoeng fra 79 prosent i 2007. På innlandsrutene var kabinfaktoren 80 prosent, en nedgang på ett prosentpoeng fra året før.

Dårlig i Sverige
Ifølge en børsmelding som ble presentert i dag, har den norske virksomheten et positivt resultat med et overskudd på 20-25 millioner kroner. I Sverige går det ikke like bra. Ifølge Dagbladet forventes det her et underskudd på 40-50 millioner. I Polen vil trolig underskuddet bli på mellom 20 og 25 millioner.

Forsinkede fly
Avisen skriver at høye oljepriser og streiken i Avinor i mai kostet Norwegian dyrt, opp mot 30 millioner kroner i andre kvartal. I tillegg har forsinket levering av to Boeing 737-300-maskiner kostet selskapet opp mot 25 millioner kroner ekstra.

I en annen børsmelding skriver Norwegian at styret foreslår å hente inn 400 millioner kroner i en rettet emisjon. Dette skal finansiere ti nye fly og styrke kapitalen i selskapet.

Les også:
- Norwegian har slurvet
SAS dømt i spionasjesak
Norwegian-fly ødela hjulet