Simon Mann ( i midten) må sone 34 år i fengsel for å ha planlagt statskupp i Ekvatorial Guinea. (Foto: AP, © RB WS**LON** JRM**LON**)
Simon Mann ( i midten) må sone 34 år i fengsel for å ha planlagt statskupp i Ekvatorial Guinea. (Foto: AP, © RB WS**LON** JRM**LON**)

Dømt for fiaskokupp

Den britiske leiesoldaten Simon Mann er dømt til 34 års fengsel for sin rolle i det feilslåtte kuppforsøket i Ekvatorial-Guinea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mann (56) tilsto å ha prøvd å avsette Ekvatorial-Guineas president Teodoro Obiang Nguema, men han nekter for å ha vært kuppmakernes leder.

Målet med kuppet skal ha vært å innsette opposisjonslederen Severo Moto, som lever i eksil i Spania, samt å få tilgang til oljeformuen i landet, skriver cnn.com.

Under rettssaken hevdet Simon Mann at kuppforsøket ble ledet av den libanesiske forretningsmannen Eli Calil.

Kardinalen
- Eli Calil var kjent som kardinalen, og det mener jeg sier alt, sa Mann i retten.

Den tidligere britiske kommandosoldaten hevdet i forrige måned at Sør-Afrika ga indirekte støtte til kuppforsøket. Samtidig sa han fra vitneboksen at flere regjeringer, deriblant den amerikanske og den spanske, ønsket kuppideen velkommen

Sør-Afrika avviser anklagene på det sterkeste.

- Sør-Afrika vil aldri støtte at leiesoldater gjør fundamentale politiske forandringer i noe land, sier den sørafrikanske regjeringen i en uttalelse.

Simon Mann ( i midten) forlater en rettssal ved et høyrisikofengsel
  i Harare i 24. mars 2004. (Foto: AFP, © AJ/sd/cc/RAB)
Simon Mann ( i midten) forlater en rettssal ved et høyrisikofengsel i Harare i 24. mars 2004. (Foto: AFP, © AJ/sd/cc/RAB)
- Thatcher viktig
Mann hevder også at Mark Thatcher, sønn av britenes tidligere statsminister Margaret Thatcher, var et viktig medlem av kuppmakergjengen. Thatcher ble formelt pågrepet og satt i husarrest i slutten av august 2004.

Thatcher ble arrestert sammen med Mann, og i 2005 erklærte han seg skyldig i uforvarende å ha finansiert kuppforsøket.

Mann hevder at Calil først ba ham om å likvidere president Obiang, og at han snakket om muligheten for å utløse geriljakrig. Leiesoldaten hevdet i retten at han avviste begge forslagene, men at han hjalp til med å arrangere kuppet.

Mann: - Skulle til Kenya
Mann ble arrestert i mars 2004 da flyet som fraktet ham og rundt 60 andre antatte leiesoldater, landet i Zimbabwe. Regjeringen i Ekvatorial-Guinea hevdet gruppen hadde til hensikt å ta over styringen i landet, mens Mann selv bedyret at leiesoldatene og han selv var på vei til Kongo for å vokte en diamantgruve.

Mann ble utlevert til Ekvatorial-Guinea fra Zimbabwe i 2007.

Elleve andre personer er dømt til mellom 13 og 34 års fengsel i forbindelse med kuppforsøket.