Fiskebbåten Norma Mary. (Foto: TV 2)
Fiskebbåten Norma Mary. (Foto: TV 2)

Tastetabbe til to millioner

Den britiske tråleren Norma Mary underrapporterte 170 tonn torsk fordi skipperen glemte et tastetrykk. Det ble dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var fredag mannskapet på Norma Mary fikk en ubehagelig overraskelse. Kystvakten skulle sjekke at den britiske båten hadde rapporter riktig fangst. Da viste det seg at skipperen hadde unnlatt å rapportere 170 tonn torsk - noe som norske myndigheter blir beskrevet som en svært alvorlig sak.

Rederiet er av en annen oppfatning.

Inndrar fangstverdien
- Det handler rett og slett om en menneskelig feil, sier administrerende direktør Haraldur Grétarsson i Onward fishing company.

Skipperen som sendte fangstrapporten glemte rett og slett et tall. Dermed ble en fangst på 189 tonn, registrert som 18 tonn. Feilen vil trolig koste rederiet flere millioner kroner. Påtalemyndigheten krever inndragning av fangstverdi for to millioner kroner. I tillegg har skipperen fått et forelegg på 30.000,- kroner.

Rederiet skuffet
Rederiet nekter straffskyld siden de mener alt var et uhell. Dermed møtes partene møtes i tingretten i november.

- Det er jo så åpenbart at dette handler om en tabbe. Jeg er derfor svært skuffet over at vi ikke har klart å løse denne saken på en lettere måte enn å tvinge skipet til Tromsø. Det var unødvendig strengt, mener Grétarsson.

Nådeløse
Men selv om rederiet har langt seg flat, erkjent feilen og stilt bankgaranti - er norske myndigheter nådeløse.

- I noen tilfeller er dette kurante saker, men noen ganger er det behov for å gjøre ytterligere tiltak som å veie last. Men det vet man jo ikke før etterforskningen er godt i gang, sier førstestatsadvokat Lars Fause i Troms og Finnmark til TV 2 Nyhetene.