Biljakt Kristiansund
Biljakt Kristiansund

Kvestet politimann får erstatning

For første gang i Norge har en politimann blitt tilkjent erstatning etter å ha blitt skadet i tjenesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her ser du bildesperadoen rømme etter å ha slept med seg en politimann slik at han ble alvorlig skadet. Nå har politimannen som den første i Norge fått oppreisningserstatning fordi han ble skadet i tjenesten.

Dramaet utspant seg i Kristiansund om kvelden 2. september i fjor da ruset 18-åring ranet til seg en bil og utløste en væpnet aksjon. Da politimann Bjørn Hauan forsøkte å stanse den livsfarlige ungdommen, ble han påført alvorlige skader.

Så døden i øynene
Hauan hadde fått opp døren og sto med overkroppen inn i bilen til 18-åringen da han plutselig satte bilen i revers. Politimannen ble klemt fast mot bakken og i vill fart dratt seks-sju meter.

I videovinduet over kan du se Hauan bli fraktet inn i en ambulanse etter den dramatisk opplevelsen.

- Jeg var sikker på at jeg skulle dø da jeg lå under døra på bilen, fortalte Bjørn Hauan til fagbladet Politiforum i mai.

Han ble hardt skadet i ulykken og er fremdeles 100 prosent sykemeldt etter å ha fått begge knærne ødelagt. I tillegg sliter han med store hodesmerter samt problemer med både nakke og rygg.

- Tiden etter ulykken har vært et helvete, sier Hauan til Politiforum.

Historisk avgjørelse
Nå har Frostating lagmannsrett dømt bildesperadoen til fengsel i 2 år og 4 måneder for blant annet vold mot offentlig tjenestemann. Åtte måneder av straffen er gjort betinget.

Det oppsiktsvekkende med dommen er at den nå 19 år gamle nordmøringen er dømt til å betale Hauan 50.000 kroner i oppreisning.

- Så vidt jeg kjenner til er det første gang en politimann har fått erstatning som et resultat av at han ble skadet i tjenesten, sier Hauans advokat, Terje Scavenius til tv2nyhetene.no.

Halverte erstatningsbeløpet
I Nordmøre tingrett ble bildesperadoen dømt til å betale Hauan 100.000 kroner. Domfelte anket avgjørelsen og argumenterte med at politifolks hverdag innebærer en betydelig risiko for skade.

- Det kan ikke legges vekt på at politimannen utførte en tjenestehandling, mener lagmannsretten.

Lagmannsretten mener det er grunnlag for å idømme erstatning fordi tiltale forsettlig har påført Hauan skade, men flertallet av dommerne har valgt å halvere beløpet.

- Vi mener oppreisningen er for liten ut fra skadeomfanget. 150 000 kroner hadde vært en passende erstatning, sier Terje Scavenius.

Vurderer anke
Ifølge advokaten vurderer de nå om avgjørelsen skal ankes til Høyesterett.