akuttmottak_680
akuttmottak_680

Vil sentralisere akuttmottak

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen åpner for sentralisering av akuttfunksjonene i Sykehus-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge helseminister Bjarne Håkon Hanssen er kvaliteten på akuttmottakene viktigere enn at det er kort avstand til dem. Dermed går det mot en sentralisering av akuttfunksjonene i Sykehus-Norge.

Anbefaler sentralisering
Helseministeren ba om en omvisning på landets mest avanserte akuttmottak ved Ullevål Sykehus. Dette for å høre fagmiljøenes egne erfaringer og synspunkter.

Akuttmottaket ved Ullevål Sykehus behandlet 1.300 hardt skadde pasienter i fjor. De beregner kostnaden ved akuttmottaket til rundt 3 millioner kroner per pasient.

Direktør for Akuttdivisjonen Ullevål sykehus, Terje Dybvik, anbefaler en sentralisering.

- Det er jo bare en en til to timer flytid fra Nord-Norge til oss med de skadde når de er stabilisert, sier Dybvik.

hanssen_680 (Foto: Bendiksby, Terje , © ben jk )
hanssen_680 (Foto: Bendiksby, Terje , © ben jk )
Kan bli bråk
Bjarne Håkon Hanssen lytter til rådet og avdelinger som krever spesialister vil i fremtiden sannsynligvis bli sentralisert. Det vil bety reduksjon i antall akuttmottak og trolig fødeavdelinger i sykehus-Norge.

- Ja, uten at jeg tar direkte stilling til hvor vi skal ha fødeavdeling og ikke, men jeg tror akuttfunksjoner vil bli et eksempel på ting som vil bli mer sentralisert, sier Hanssen til TV 2 Nyhetene.

Slike planer skaper som kjent bråk, og helseministeren sier han er forberedt på nye fakkeltog og opprørsstemning på lokalsykehusene.

- Det er altså ikke sånn at nærhet er det viktigste kvalitetskriteriet når du er akutt syk. Det kan også være at det tar litt lengre tid til sykehuset, men der møter du et bedre legeteam og mye større kompetanse, sier han.