Fotballavtalen (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)
Fotballavtalen (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Fotballmonopolet over

Telenor og TV 2s monopol på norsk fotball er tapt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det får TV 2 Nyhetskanalen bekreftet fra TV 2. Kun detaljer gjenstår før fotballavtalen er på plass.

Ifølge TV 2 Nyhetakanalen ble TV 2 og Telenor sitt fotballbud avslått av NTF og NFF, som krevde 100 millioner mer per år for rettighetene. Kanalen får forsatt sende søndagsmagasinet og mandagskampen.

Lørdagskampen, Adeccoligaen, samt cupen er det statskanalen NRK får senderettighetene til. Kraftselskapet Lyse energi har lagt betydelige penger på bordet for å sikre seg hovedparten av rettighetene, samt web og IP.

Ingen av aktørene har til nå uttalt seg om saken. Onsdag formiddag er det ventet at TV 2 sjef Alf Hildrum vil lette på sløret når han kommer til TV 2 Nyhetskanalen rett etter klokka 12 for å snakke om budprosessen.

Se TV 2 Nyhetskanalens sending gratis her

1,4 milliarder
Det var medienettstedet Kampanje som først meldte om at fotballmonopolet stod for fall. TV 2 Nyhetskanalen fikk senere bekreftet dette. Etter det de erfarer skal summen for fotballrettighetene ligge på 1,4 milliarder kroner, 400 mill mer enn TV 2 og Telenor betalte i forrige rettighetsrunde i 2005.

Kampanje melder at den nye fotballavtalen skal bli underskrevet onsdag, men mediesjef i Norges Fotballforbund, Knut Kristvang, sier til tv2nyhetene.no at forhandlingene ikke er avsluttet.

- Vi er gått over i en fase hvor vi har varslet noen av budgiverne om at deres bud ikke er akseptert. Samtidig er det noen budgivere som vi har valgt å gå videre med. Vi går over i en annen fase i forhandlingene, men har ikke alt på plass, sier Kristvang.

NRK-comback
Etter tre år i skyggenes dal ser det altså ut som NRK er tilbake på fotballarenaen.

- Vi kommer ut i løpet av dagen med noe informasjon, men vi har ikke mer å si om det akkurat nå, sier NRKs infosjef Sigurd Sandvin til NA24 Propaganda.

Ifølge Kampanje er det Telenor som er den store taperen, til tross for at toppledelsen, blant annet ved konsernsjef Jan Fredrik Baksaas, involverte seg i forhandlingene. Vinneren skal være energiselskapet Lyse, som skal ha stukket av med søndagspakken og dermed betal-tv-produktet norsk fotball som TV 2 og Telenors Canal Digital har hatt de siste årene.

Taus om sluttforhandlinger
Til tross for spekulasjoner om at fotballavtalen blir signert i dag, ønsker ikke Kristvang i NFF å spå når forhandlingene er i mål.

- Vi signerer når alt er på plass.

- Blir det i dag?

- Det vet jeg ikke. Vi er fortsatt i prosessen, svarer Kristvang.

- Hvor store bud snakker vi her om?

- Vi sier ikke noe om det nå. Vi går nå over i en annen fase. En sluttfase. Men vi har ikke alt på plass, sier NFFs mediesjef til tv2nyhetene.no.