Signe Navarsete og Lars Peder Brekk (Foto: Bendiksby, Terje , © PEK )
Signe Navarsete og Lars Peder Brekk (Foto: Bendiksby, Terje , © PEK )

Velgerne rømmer fra Sp

Senterpartiet faller under sperregrensa på den siste TV 2-gallupen foran sommerferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En oppslutning på rekordlave 3,4 prosent ville gjort påtroppende leder Liv Signe Navarsete ville blitt eneste representant for Senterpartiet på Stortinget.

Mister plassen
Ikke en gang fungerende Senterpartipartileder Lars Peder Brekk ville blitt gjenvalgt til Stortinget. Med 3,4 prosent (- 1,3) fra målingen i begynnelsen av juni faller partiet under sperregrensa på fire prosent og vil oppleve mannefall på Stortinget.

- Det er ikke mye å glede seg over. Det er et alvorlig signal, sier Brekk til tv2nyhetene.no.

Påtroppende partileder Liv Signe Navarsete vil ikke kommentere den rekordlave oppslutningen partiet får på målingen som TNS Gallup har laget for TV 2.

Les Kjetils blogg: ”Kjemper for livet”

Halvparten borte
Halvparten av velgerne som stemte på Senterpartiet i 2005 har forlatt partiet. Flere av dem rømmer rett til andre partier, mange til Fremskrittspartiet. Samtidig klarer ikke Senterpartiet å skaffe seg en eneste ny velger som stemte på andre partier i 2005.

- Frykter dere et slikt resultat?

- Nei, det gjør vi ikke, men vi ser utslag som ikke er slik vi ønsker, sier Brekk

Blant velgere under 30 år er det nå bare en prosent av de spurte som sier de vil stemme Senterpartiet. Selv ikke nord for Dovre klarer partiet å samle mer enn fire prosents oppslutning.

Hør TV 2 reporter Kjetil Løset analysere Sps fall:

Fire av ti
Arbeiderpartiet går litt frem igjen med 1,8 prosentpoeng til 28,3 prosent etter bunnotering for en måned siden. Partiet sliter likevel med at bare seks av ti velgere som stemte på dem i 2005 ville gjort det samme i dag.

Sosialistisk Venstreparti får 7,7 prosent (- 0,6). Denne gang mister de litt færre velgere til storebror i regjeringen.

Samlet får regjeringspartiene bare støtte fra 39, 4 prosent av de spurte i målingen. 23 av representantene som sikret rødgrønt flertall ville fått reisepass hjem med et slikt valgresultat. Sosialistisk Venstreparti ville fått 13 mandater (-2) og Senterpartiet 1 mandat (- 10).

Frp fosser frem
Fremskrittspartiet går frem med hele fire prosentpoeng til en oppslutning på 30,3 prosent. Det gjør Frp til største parti, noe de ikke har vært på TNS Gallups målinger for TV 2 siden oktober 2006.

Et valg i dag ville gitt Fremskrittspartiet 56 mandater på Stortinget, noe som er 18 flere enn i dag. Dermed ville de blitt større enn Arbeiderpartiets 50 (- 11) og større enn de tre tidligere regjeringspartiene Høyre 28 (+5), KrF 10 (-1) og Venstre 9 (-1), som til sammen ville fått 47 mandater.

NOEN
  GANGER: skulle man nok ønske man holdt munnen. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)
NOEN GANGER: skulle man nok ønske man holdt munnen. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)

Les Stein Kåres blogg: ”Sivs våteste drømmer oppfylt..”

Fremskrittspartiets fremgang kommer etter mye fokus på høy bensinpris, konstaterer fungerende Senterpartileder Lars Peder Brekk.

- Det er en protest mot regjeringens politikk. Det betyr at vi må finne løsninger fremover som gjør at vi får endret den effekten, sier Brekk til tv2nyhetene.no.

Høyres problem
Selv om regjeringspartiene sliter med velgertrekket klarer ikke Høyre å løfte oppslutningen. Partiet får 16,5 prosent (- 1,9). Bakgrunnstallene viser at mange tidligere Høyrevelgere har satt seg på gjerdet.

I sentrum er KrF med 6,1 prosent (+ 0,1) igjen større enn Venstre som får 5,2 (- 1,4), mens partiet Rødt får en oppslutning på 1,8 prosent (- 0,5).

Rødt forbi Sp
Partiet Rødt ville med en oppslutning på 1,8 prosent (- 0,5) kommet inn med to mandater, i følge mandatberegningsprogrammet Celius.

Dermed er Rødt større enn Senterpartiet som med bare et mandat nesten ville blitt utradert dersom dagens TV 2-gallup var valgresultatet.

- Et valgresultat på linje med det vi har i gallupen i dag vil være særdeles alvorlig, sier Brekk.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 i tidsrommet 24. – 30. juni med personlige telefonintervjuer.