matvarer2_680 (Foto: Borgen, Ørn E. , © VID )
matvarer2_680 (Foto: Borgen, Ørn E. , © VID )

Åpne lommebøkene

Forbered deg på at prisøkningen på matvarer kommer til å svi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagligvarebutikkene må betale regningen for årets landbruksoppgjør. Og for å kompensere for de økte innkjøpsprisene varsles det om at forbrukerne må forberede seg på økte matvarepriser.

Les mer: I dag stiger matprisene

Har ikke noe valg
Det er opp til hver av butikkeierne om de vil øke prisene, men det ventes at de aller fleste vil gjøre dette. Forbrukerne kan vente seg en prisøkning på varer som kjøtt, meieriprodukter, brød, frukt og grønnsaker.

Etter en ringerunde til de ledende dagligvarekjedene får tv2nyhetene.no vite at butikkene ikke har noe annet valg enn å la regningen gå til forbrukerne, og at folk må være forberedt på å betale mer. Dagligvarekjedene vil ikke kommentere priser på konkrete matvarer.

- Vi vil følge markedet og justere prisene deretter, sier informasjonsrådgiver i ICA Norge, Knut Narvestad.

Mange varer
NorgesGruppen, som representerer flere av de største matvarekjedene i Norge, har ifølge Daglig Leder i Kiwi Norge AS, Per Erik Burud, kjempet lenge mot en eventuell prisøkning. Kiwi Norge AS vil ikke øke prisene. Likevel ser de ingen annen utvei nå som innkjøpsprisen har gått opp.

- Prisøkningen gjelder veldig mange varer dessverre, sier Burud.

Hard konkurranse
Prisøkningen vil sannsynligvis komme gradvis i tiden fremover. Hvilke varer som får en prisøkning og hvor mye prisene vil stige er vanskelig å forutse. Ifølge direktør Thomas Angell i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH), er det ikke sikkert alle dagligvarekjedene vil øke prisene.

- Konkurransen er så hard, så det er helt sikkert noen butikker som kanskje ikke øker prisene i det hele tatt, i hvert fall ikke med det første. Mens andre vil øke de mer. Dette vil variere fra butikk til butikk, både de økte prisene og når nye priser vil slå inn, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Svenskehandelen vil øke
Nordmenn farter allerede i store tall over svenskegrensen for å handle billigere matvarer. Nå ventes det at de økte matvareprisene vil øke dette ytterligere.

På Charlottenberg Shoppingcenter er 80% av kundene nordmenn på handletur. Og selv om matvareprisene også øker i Sverige, ligger de fleste varene fremdeles vesentlig lavere i pris enn i Norge.

I fjor hadde de et besøkstall på 2,2 millioner nordmenn og forventer nærmere 3 millioner i år.

TV 2 Nyhetskanalen sjekket trykket i Charlottenberg. Se video øverst i artikkelen.